Bureš: Energetická krize a jestřábí Fed drží korunu pod tlakem

byznys

<< GLOSA >> Trhy hýbe energetická krize a jestřábí rétorika amerického Fedu. Tato “smrtící” kombinace poslala ke konci týdne akciové trhy prudce dolů - akciové indexy v USA ztratily přes 3 % a ztrácely druhý týden v řadě. Letní vlna oddychu je tak definitivně pryč.

Bureš: Energetická krize a jestřábí Fed drží korunu pod tlakem
Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance
30. srpna 2022 - 10:34

Ceny elektřiny jsou v Evropě zcela jednoznačně ve vleku nedostatku plynu. Plynové elektrárny jsou posledním zdrojem nutným k pokrytí poptávky a výrazné omezení dodávek plynu z Ruska vyhnalo v uplynulém týdnu cenu plynu vysoko nad 300 EUR za MWh. V závěsu za ním okamžitě zdražuje cena elektrické energie - ta se kvůli prodražující výrobě z plynu (do ceny vstupují ještě emisní povolenky) dostala ke konci uplynulého týdne až na dostřel 1000 EUR/MWh, píše Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance.

Nejen v Česku proto roste poptávka po rychlých řešeních, jak růst cen energií “zastavit”. Současně je to také jeden z hlavních důvodů, proč se nad evropskými ekonomikami směrem k podzimu stahují mračna a riziková aktiva včetně středoevropských měn jsou pod tlakem.  Nebýt aktivity ČNB, koruna by pravděpodobně v posledních čtrnácti dnech výrazněji oslabila.



Druhým důvodem pro nervozitu na trzích s rizikovými aktivy (včetně koruny)  je jestřábí rétorika zaznívající z amerického Fedu. Šéf Fedu Jerome Powell nenechal v pátek na symposiu v Jackson Hole nikoho na pochybách - v boji s inflací je podle něj zapotřebí držet měnovou politiku v restriktivním módu delší dobu a přímo varoval před “předčasným uvolněním” měnových kohoutů. Trhy proto v uplynulém týdnu byly nuceny výrazněji přehodnotit své sázky na pokles amerických sazeb v roce 2023. A vyšší dolarové sazby pak působí jako magnet na peníze z rizikovějších lokalit…včetně koruny.

Nebýt aktivity ČNB, koruna by pravděpodobně v posledních čtrnácti dnech výrazněji oslabila. Odhadujeme, že za stabilizaci koruny už mohla centrální banka utratit celkově 20-30 mld. EUR (přesná čísla o devizových obchodech jsou zatím dostupná pouze do konce června). Devizových rezerv má sice centrální banka stále velký objem, je však otázkou, zda to bude při zužujícím se úrokovém diferenciálu vůči eurovým i dolarovým sazbám stačit…trhy mohou ČNB víc a víc tlačit do dalšího růstu sazeb tak, aby sázky proti koruně jednoduše nebyly pro investory tak atraktivní.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif