Byla to spíš konference Bank of Russia než Bank of America

byznys

Akce byla „převážně proruská“, říká jeden z účastníků, zatímco banka volá klientům, aby se omluvilaBank of America uvedla, že konference byla jednou z mnoha, která zahrnovala externí řečníky, aby pomohla svým klientům porozumět problémům ovlivňujícím jejich investiční rozhodnutí.

Byla to spíš konference Bank of Russia než Bank of America
Ilustrační foto
8. dubna 2023 - 04:20

Bank of America podle tří lidí, kteří se akce zúčastnili, přerušila online klientskou konferenci o geopolitice a omluvila se účastníkům poté, co někteří označili některé příspěvky  za proruské komentáře o válce na Ukrajině.

Konference byla navržena jako dvoudenní akce začínající v úterý, ale Bank of America Securities zrušila tři zasedání týkající se amerických sankcí vůči Rusku a rusko-amerických vztahů. Tento krok přišel poté, co si někteří klienti v úterý během online fór stěžovali na tón komentářů řečníků zevnitř i vně banky.

Jeden ze stratégů banky po akci telefonoval klientům, aby se omluvil za obsah úterních seancí, podle tří lidí obeznámených s věcí.

„Stále nechápu, proč americké banky stále vytahují řečníky na akce pro klienty, kteří tak často procházejí moskevskými tématy o válce na Ukrajině,“ napsal  na Twitteru Timothy Ash z BlueBay Asset Management, specialista na Rusko, který se konference zúčastnil.

Pro Financial Times řekl: „Moskva je zjevně v informační válce se Západem. Má zájem ovlivnit, jak západní banky vykreslují konflikt, a banky si to musí uvědomit."

Bank of America uvedla, že setkání bylo jedním z mnoha, které zahrnovalo externí řečníky, aby pomohli svým klientům porozumět problémům ovlivňujícím jejich investiční rozhodnutí.

V prohlášení se uvádí: „Všichni naši externí řečníci jsou nezávislí a různé vyjádřené názory jsou jejich vlastní. Omluvili jsme se těm klientům, kteří vyjádřili svou nelibost nad některými vyjádřenými názory."

Investiční banky často hostí řečníky s kontroverzními názory jako součást své snahy poskytnout svým klientům širokou škálu názorů. Někteří z přítomných na úterní akci však uvedli, že je neobvyklé, aby byly prezentovány takové jednostranné názory, aniž by existovala jiná hlediska pro rovnováhu.

„Bylo to spíš jako Bank of Russia než Bank of America," řekl jeden z přítomných. „Celá akce byla v drtivé většině proruská."

Další osoba označila úterní zasedání za „neúprosně protiukrajinské“.

Dva lidé, kteří se zúčastnili hovoru, uvedli, že Daniel Sheehan, hlavní viceprezident Bank of America Securities pro mezinárodní vztahy, kritizoval ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského a popsal ho jako „hlavního manipulátora a mimika“, o kterém v americké administrativě panovaly „vážné obavy“. Mluvčí Zelenského na žádost o komentář okamžitě neodpověděl.

Mluvčí Bank of America řekl, že banka nesouhlasí s touto interpretací Sheehanových poznámek, které měly odrážet názory ostatních, spíše než jeho vlastní.



Jeden z přítomných řekl, že cítí, že jeden řečník, Nicolai Petro, profesor politologie na Rhode Islandské univerzitě, „řekl věci, které byly naprosto šokující ...pocházelo to přímo z ruského ministerstva zahraničí“.

Petro však oponoval, že lidé, kteří si stěžovali, „měli svůj vlastní program“ a „ve skutečnosti neposlouchali“, co on řekl.

Ve svém připraveném projevu, který sdílel s FT, Petrovy poznámky zahrnovaly: „Za každého scénáře by Ukrajina byla ve válce drtivým poraženým. Její průmyslová kapacita byla „zdevastována“, částečně její hospodářskou politikou stát se zemědělskou supervelmocí „jak doporučuje EU a Spojené státy“, a její populace by se nadále snižovala, protože by lidé odcházeli hledat zaměstnání v zahraničí.

„Pokud toto myslelo Rusko odstraněním schopnosti Ukrajiny vést válku proti Rusku, pak pravděpodobně vyhrálo," řekl.

Řekl, že americká vláda nemá zájem na příměří, protože může nejvíce získat z dlouhodobého konfliktu prostřednictvím „dramatického nárůstu energetické a vojenské závislosti EU na USA“.

Po proslovu Ash položil Petrovi řadu otázek. Jeden z účastníků řekl, že Petrovy názory „nechválí ruského prezidenta Vladimira Putina“ a zdá se, že Ash chtěl prosadit svůj program.

Ash řekl, že jeho jedinou agendou je „zajistit, aby západní banky přijaly vyvážený přístup ke konfliktu a nenechaly se vcucnout do pouhého opakování bodů, o nichž se mluví v Moskvě“.

Další přítomná osoba řekla, že i když názory jako Petro mohou být pro mnohé na západě urážlivé, je důležité slyšet je vyjádřit. „Předává informace o tom, jak ostatní lidé myslí," řekla osoba. „Pokud si lidé v Rusku takto myslí, jak se konflikt vyvíjel, je důležité to vědět."

(rp,prvnizpravy.cz,financialtimes,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX







Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?