Ceny plynu mohou znovu explodovat! Německo vyhlásí poplach!

byznys

Hrob, který si Zelení a další slepí váleční štváči vykopali, je stále větší a větší. Brzy se do něj všichni vejdeme, píše se na německém webu Jouwatch.

Ceny plynu mohou znovu explodovat! Německo vyhlásí poplach!
Ilustrační foto
22. června 2022 - 10:30

Spolková vláda se chystá během několika dní uvést národní nouzový plán v oblasti plynu do pohotovosti. „Die Welt“ to píše ve svém středečním vydání s odkazem na „kruhy energetického průmyslu". Tato druhá etapa nouzové regulace by mohla okamžitě a výrazně zvýšit cenu zemního plynu pro všechny spotřebitele.

Podle článku „Die Welt“ na nadcházející krok v pondělí energetiku připravil státní tajemník Spolkového ministerstva hospodářství a ochrany klimatu (BMWK) Patrick Graichen. Dodavatelé by měli „předpokládat“, že stupeň poplachu bude vyhlášen do pěti až deseti dnů, potvrdili údajně nezávisle na sobě čtyři lidé obeznámení s procesem na dotaz „Die Welt“. S oznámením oslovil Graichen 55 členů představenstva Spolkového svazu energetického a vodního průmyslu (BDEW).

Ministerstvo na dotaz nechtělo fakta potvrdit ani vyvrátit. Zástupci energetického průmyslu se také drželi dole: „Schůze výboru BDEW jsou obecně neveřejné,“ vysvětlilo sdružení na dotaz. „BDEW proto neposkytuje informace o průběhu a obsahu takových setkání a nevyjadřuje se k žádným spekulacím v tomto ohledu."

Společnosti v energetickém průmyslu se však podle „Die Welt“ od té doby připravují na nadcházející úroveň pohotovosti. Spolková vláda reagovala na nižší dodávky ruského plynu od minulého týdne. Pod záminkou (ale pouze jedna válčící strana tvrdí) technických problémů snížila skupina Gazprom dodávky přes důležitý zásobovací plynovod Nord Stream 1 na 40 procent.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck (Zelení) od té doby mluví o „vážné situaci“. Podmínkou vyhlášení stupně pohotovosti havarijního plánu je „závažné omezení toků plynu“ nebo „dlouhodobý technický výpadek důležité infrastruktury“. Stupeň výstrahy může spustit také „vysoké riziko dlouhodobého nedostatečného zásobování“.



Zdá se, že tato kritéria jsou splněna. Stupeň pohotovosti měl zatím důsledky pouze v rámci energetiky. Ale s novelou zákona o energetické bezpečnosti (EnSiG) v polovině května dostali dodavatelé plynu „právo upravit ceny plynu svým zákazníkům na odpovídající úroveň“, jakmile BNetzA zveřejní úroveň alarmu v tiskové zprávě. .

Dodavatelé, kteří jsou nuceni nakupovat drahý zemní plyn jako náhradu kvůli selhání ruských dodávek, pak mohou své dodatečné náklady přenést přímo na své zákazníky podle § 24 EnSiG.

A o tom to celé je. Protože Habeck & Co mají údajně vše pod kontrolou - jinak by se nebavili o bojkotu plynu. Koneckonců to uděláte pouze v případě, že je k dispozici dostatek náhradních zdrojů nebo je lze rychle vytvořit.

Raketově rostoucí ceny plynu, které ženou občany do chudoby, nehrají pro tyto politiky žádnou roli, nebo dokonce nezapadají do jejich „klimatických cílů“.

V této válce si opravdu musíte položit otázku, kde se vlastně nachází skutečný nepřítel.

(rp,prvnizpravy.cz,jouwatch,foto:arch.)




Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?