Česká ekonomika před invazí ještě rostla, dnes už ale šlape na brzdu

byznys

Jak se vedlo české ekonomice před startem ruské invaze? Podle výsledků HDP za první kvartál to ještě nebylo úplně špatné. Ekonomika vykázala relativně solidní mezikvartální růst o 0,7% a meziročně i díky nízké srovnávací základně roku 2021 zrychlila růst na 4,6%.

Česká ekonomika před invazí ještě rostla, dnes už ale šlape na brzdu
Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance
29. dubna 2022 - 10:30

V Česku nás přitom v posledních týdnech měsíční čísla z průmyslu a z maloobchodu spíše zklamala. Ve prospěch ekonomiky ale hovořil silný lednový výkon průmyslu, lepší výkon řady služeb (zejména doprava, pohostinství, hoteliérství) a silné stavebnictví - prudce rostlo zejména státem podporované inženýrské stavebnictví, píše Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance.

Z pohledu poptávky se to odrazilo lepším výkonem investic (hrubá tvorba fixního kapitálu) a pozitivním příspěvkem zahraničního obchodu.



Druhý kvartál asi bude již ve znamení lehkého (mezikvartálního) poklesu ekonomiky, na kterou začne dopadat na prvním místě vysoká inflace tlumící spotřebu domácností. Současně s tím konflikt na Ukrajině a horší dostupnost vstupů zhorší situaci v průmyslu a může se odrazit i v pomalejším růstu stavební výroby. Velkou neznámou pro průmysl zůstává dostupnost některých strategických surovin (plyn, železná ruda) směrem k druhé polovině roku. I proto mohou být podniky opatrné ve svých investicích.

Z tohoto důvodu očekáváme v průběhu druhého a třetího kvartálu technickou recesi. Pokud nedojde na skutečné zastavení dodávek plynu z Ruska a nutnost racionalizace spotřeby v průběhu další zimy, měla by být tato recese být mělká a dočasná a česká ekonomika podle našeho odhadu za celý rok 2022 poroste tempem okolo  2%.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif