Deutsche Bank před kolapsem? Šest miliard ztráty během 2 týdnů

byznys

Bankovní sektor neodpočívá. Po krachu Credit Suisse je nyní v centru pozornosti Deutsche Bank. Banky se nikdy nedokázala vzpamatovat z finanční krize.

Deutsche Bank před kolapsem? Šest miliard ztráty během 2 týdnů
Olaf Scholz: „Není důvod se něčeho obávat"
27. března 2023 - 06:20

Nyní, jen za poslední 2 týdny, opět ztratila čtvrtinu své hodnoty. První ekonomové už rýsují paralely s Credit Suisse.

Od bankrotu Silicon Valley Bank (SVB) nastaly v bankovním sektoru velké otřesy. Pár dní po skončení SVB už americká Signature Bank nebyla solventní. Druhý a třetí největší bankrot v historii USA proběhl během několika dní. Bankovní krize se již dávno rozšířila do Evropy. Navzdory injekci likvidity ve výši 50 miliard eur musela být velká banka a druhá největší úvěrová instituce ve Švýcarsku Credit Suisse převzata jejím předchozím konkurentem UBS.

Německý bankovní sektor dodnes není ušetřen turbulencí. Po pádu Credit Suisse se mnoho investorů obává, že se krize důvěry rozšíří. Deutsche Bank uzavřela minulý týden obchodování s mínusem 8,53 procenta. Deutsche Bank nyní ztratila více než 25 procent během přibližně 2 týdnů. Deutsche Bank ztratila zhruba 6 miliard na hodnotě. Jejich tržní kapitalizace se snížila z 23,7 miliardy na 17,7 miliardy eur.

Propad je tak drastický, že se ozval i německý kancléř. „Není důvod se něčeho obávat," řekl Olaf Scholz (SPD) v pátek po summitu EU v Bruselu. „Deutsche Bank zásadně zmodernizovala a reorganizovala svůj obchodní model a je velmi ziskovou bankou," odpověděl kancléř na otázku, zda bude Deutsche Bank příští Credit Suisse. Navíc platí: „Bankovní systém je v Evropě stabilní. Evropský bankovní dohled a finanční systém jsou robustní.“

Deutsche Bank ve skutečnosti nikdy nebyla schopna překonat finanční krizi. Od května 2007 banka ztratila přes 90 procent své hodnoty. Za necelých 16 let se smrskla na desetinu své hodnoty. O tom, zda je Deutsche Bank skutečně tak „zisková“, jak vysvětlil Scholz, lze také pochybovat. V letech 2015 až 2019 ústav soustavně hospodařil se ztrátami.

Až v roce 2020 mohla být opět v plusu. To mělo hodně společného s investičním byznysem a akciovým boomem, který začal po koronavirovém šoku. Celkově se ale zdá, že se banka v posledních letech chytla. V roce 2022 vytvořila Deutsche Bank zisk 5,6 miliardy eur před zdaněním. To je o 65 procent více než v roce 2021 a nejlepší výsledek za posledních 15 let. Za šéfa Deutsche Bank Christiana Sewinga došlo k posílení tradičního bankovního podnikání, a tím k větší nezávislosti na investičním bankovnictví. Kromě toho mohly být odstraněny zaměstnanecké pozice, čímž by se ušetřily náklady.



Finanční trh nedůvěřuje Deutsche Bank

Jak udržitelné zisky banky skutečně jsou, se teprve uvidí. Například Deutsche Bank se výrazně podílí na obchodování s americkými komerčními nemovitostmi. Právě tento trh však nyní začíná slábnout. I přes zisky v roce 2022 je finanční trh vůči Deutsche Bank krajně podezřelý.

Vlastní kapitál samotné Deutsche Bank činil v roce 2021 58 miliard eur. Jejich tržní kapitalizace je však pouze 17,7 miliardy eur. Není zde ani uveden majetek. Tato nízká tržní kapitalizace Deutsche Bank ve srovnání s jejím vlastním kapitálem a aktivy ukazuje na nízkou důvěru investorů ve společnost. Zdá se, že investoři mají obavy o finanční stabilitu banky a potenciální ztráty z probíhajících operací nebo budoucích platebních závazků.

Z tohoto důvodu masivně přibývají takzvané Credit Default Swaps (CDS) Deutsche Bank. Swapy úvěrového selhání lze použít k ochraně před nesplácením bankovních dluhopisů. Ceny CDS pro dluhopisy ve výši 10 milionů Deutsche Bank nyní stojí 200 000 eur. U žádné jiné velké banky není cena vyšší.



Paralely s Credit Suisse

Stuart Cole, hlavní makroekonom Equiti Capital, uvádí paralely s Credit Suisse: „Deutsche Bank je již nějakou dobu v centru pozornosti, podobně jako Credit Suisse." Instituce „prošla různými reorganizacemi a změnami ve vedení, aby dostala banku zpět na pevné základy, ale zatím se zdá, že žádné z těchto snah skutečně nefungovalo,“ pokračoval Cole.

To, že Deutsche Bank postihne stejný osud jako Credit Suisse není vyloučeno.

(rp,prvnizpravy.cz,pleiteticker,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?