Důvěra v ekonomiku je nejnižší od března 2021

byznys

Důvěra v českou ekonomiku v srpnu opět klesla. Souhrnný indikátor ekonomického sentimentu se snížil ze 3,5 bodu na 1,7 bodu. Jde o nejnižší úroveň od března loňského roku.

Důvěra v ekonomiku je nejnižší od března 2021
Ilustrační foto
26. srpna 2022 - 10:30

Pokles důvěry se tentokrát týkal pouze podnikatelů, když důvěra spotřebitelů v srpnu meziměsíčně mírně vzrostla. Odrazila se tak od červencového historického minima a byla nejvyšší za posledního čtvrt roku. I přes toto nepatrné zlepšení však nadále mezi domácnostmi panuje velká míra pesimismu spojená s negativními dopady vysoké inflace a pesimistickými vyhlídkami dalšího vývoje ekonomiky. Pokles podnikatelské důvěry se týkal všech sledovaných sektorů. V případě podnikatelů nicméně nelze zatím úplně hovořit o strmém propadu sentimentu, jelikož jeho hladina byla stále poměrně vysoká a držela se na úrovni konce roku 2021. V průmyslu podnikatelé hůře hodnotili především poptávku, píše v komentáři Martin Gürtler, analytik Komerční banky.

Americké objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v červenci zklamaly, hlavně však díky výraznému poklesu objednávek vojenských letounů. Meziměsíčně celková hodnota objednávek stagnovala, zatímco se čekal její růst o 0,8 %. Necháme-li však stranou celou oblast dopravy, která je standardně hodně volatilní, tak objednávky zaznamenaly meziměsíční nárůst o 0,3 %, což bylo o desetinu více, než se čekalo. Vývoj je pozitivní i v tom ohledu, že průmyslové ceny se v červenci mírně meziměsíčně snížily a k růstu průmyslových objednávek tak pravděpodobně došlo i v reálném vyjádření. Americké společnost podle všeho i přes vyšší míru nejistoty nadále investují, k čemuž může přispívat nedostatek zaměstnanců na tamním trhu práce.



Data z trhu práce byla zveřejněna také v Maďarsku. Meziroční růst průměrné mzdy zde zrychlil z květnových 14,9 % na 15,4 % v červnu, když se čekalo 14,3 %. Růst mezd tak překonal inflaci, která v Maďarsku dosáhla v červenci 13,7 %. Podobná je situace i v Polsku, také zde růst mezd drží tempo s růstem spotřebitelských cen.

Vývoj na finančních trzích byl dnes klidný. Americký dolar oproti euru posílil o přibližně půl procenta a obchodoval se poblíž 0,992 USD/EUR, tedy stále kolem parity. K posílení došlo i v případě středoevropských měn, i když významnější bylo pouze u maďarského forintu. Česká koruna nadále oscilovala v blízkosti 24,65 CZK/EUR.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 79%
transparent.gif transparent.gif
Ne 11%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif