Ekonomika jako nová záminka: Elity znovu volají po „digitálním euru“

byznys

Plány ECB pro digitální euro nabývají stále konkrétnějších podob. Bruselští velikáni nenechají svým nohsledům ve vládách kámen na kameni, aby zakryli plán na kontrolu občanů, píše se na rakouském webu Wochenblick.

Ekonomika jako nová záminka: Elity znovu volají po „digitálním euru“
Christine Lagardeová, šéfka ECB a členka nadační rady WEF
9. listopadu 2022 - 11:03

Jestliže šlo nakonec o údajný boj proti praní špinavých peněz, nyní má jako záminka pro totalitní projekt posloužit rekonstrukce zdevastované ekonomiky v Evropě.

Šéfka ECB a členka nadační rady WEF Christine Lagardeová blábolí něco o tom, že se chce postavit pokroku zahraničních korporací v evropských platebních transakcích. V případě plateb kartou jsou přibližně dvě třetiny transakcí zaúčtovány poskytovateli služeb, kteří mají své firemní záznamy mimo EU. Obraz heteronomie je záměrný: protože nevyhnutelně se v mysli vynořuje obraz vlivu z Ruska, Číny nebo – což by „grandům EU“ samozřejmě nevadilo – USA, ačkoliv finanční bašty jako Švýcarsko nebo Velká Británie také nejsou v EU. To vše probíhá pod eufonickým, ale nic neříkajícím heslem „strategická autonomie“.


Postup je následující: Přípravná fáze bude probíhat do října 2023, než bude přijato konečné rozhodnutí o návrhu digitální měny centrální banky. Poté jsou plánovány další tři roky na kompletní realizaci projektu. Jinými slovy, nejpozději do roku 2026 by digitální euro mělo být pevným bodem v platebních transakcích občanů. Dlouho se obávali dalšího kroku směrem ke zrušení hotovosti a přísným kontrolám: Ve veřejných konzultacích se téměř každá druhá odpověď týkala ochrany soukromí.

Ne že by dodržování ochrany soukromí bylo pro aktéry EU opravdu důležité – EU chce mít koneckonců možnost monitorovat chaty nevinných Evropanů. Ale nějak musíte dostat lidi na palubu vašeho kontroverzního prestižního projektu. A tak v pondělí Christian Lindner (FDP) - jako německý ministr financí, koneckonců patron největší ekonomiky na kontinentu - vyjel vysvětlit lidem vyhlídkou na digitální euro a v něm „ekonomický motor".  Dokonce mluvil o „digitální hotovosti“.



Totální kontrola pouze v Číně?

Mimochodem, modelový projekt pro digitální euro lze opět nalézt v Číně. V návaznosti na politiku Corona byl E-Yuan představen jako test v Říši středu. Nejprve byly zpracovány pouze doplňkové služby, jako je příspěvek na dojíždění pro úředníky - i když prostřednictvím povinné aplikace, pokud chcete službu využít. A zatímco Západ konejšivě bagatelizuje možnost kontroly, západní komentátoři kritizují možné záměry čínské vlády v oblasti sledování.

V Evropě bylo Švédsko první zemí, která oznámila, že postupně ukončí hotovostní korunu ve prospěch digitálních plateb. V Belgii musí všechny obchody a dokonce i stánky s občerstvením poskytovat možnost platby kartou. Úplný zákaz hotovosti mimochodem není nutný: Pokuty za její odebrání a používání nebo vyplácení sociálních dávek výhradně v digitální podobě by ji mohly učinit neatraktivní pro každodenní použití. Totéž platí pro někdy extrémně přísné horní limity hotovostních plateb v některých jihoevropských zemích.

(rp,prvnizpravy.cz,wochenblick,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif