Euro krátce prolomilo paritu, vrátilo se ale nad ní

byznys

Koruna během pondělního obchodování zůstala přikovaná poblíž úrovně 24,65 CZK/EUR. Poklidné obchodování zažíval i polský zlotý, který se držel u 4,75 PLN/EUR.

Euro krátce prolomilo paritu, vrátilo se ale nad ní
Ilustrační foto
23. srpna 2022 - 10:20

Nejvolatilnější byl kurz maďarského forintu. Na ten doléhá prohlubující se deficit běžného účtu, energetická krize i komplikované vztahy s EU (prostředky z fondu obnovy v nejbližším období Maďarsku zřejmě vyplaceny nebudou). Vzhledem k těmto okolnostem očekáváme další oslabování tamní měny, a to až směrem k 430 HUF/EUR v závěru letošního roku.

Ztrátám podle naší prognózy nezabrání ani razantní zvyšování úrokových sazeb maďarskou centrální bankou. Ta podle nás v srpnu utáhne měnovou politiku o dalších 100 bb, v září, říjnu a listopadu o 75 bb, v prosinci pak o 50 bb. Klíčová 3M depozitní sazba (i týdenní) by se tak měla v závěru roku nacházet na 14,5 %, komentuje Jana Steckerová, analytička Komerční banky.



Kurz eura se v pondělí pohyboval kolem parity. Krátce tuto úroveň prolomil, pak se ale vrátil zpět těsně nad ní. K výraznějším pohybům chyběly společné evropské měně impulzy. Ekonomický kalendář byl prázdný a neobjevily se ani zásadnější geopolitické události.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?