Finsko odmítá platit ruský plyn v rublech, deset zemí naopak souhlasí

byznys

Finsko nebude platit za ruský plyn v rublech. Uvedl to ministr pro evropské záležitosti a správu a řízení společnosti Titti Tuppurainen.

Finsko odmítá platit ruský plyn v rublech, deset zemí naopak souhlasí
Ilustrační foto
28. dubna 2022 - 10:41

„Ve vládním výboru pro hospodářskou politiku jsme rozhodli, že Finsko nebude přijímat platby v rublech. Rozhodnutí již padlo na začátku dubna,“ cituje Tuppurainen vydání HS.

Ruský prezident Vladimir Putin už dříve podepsal dekret, podle kterého musí nepřátelské země nakupovat plyn z Ruska za rubly. Toto rozhodnutí učinil ruský vůdce v reakci na protiruské sankce Západu po zahájení speciální operace na Ukrajině.

Podle agentury Bloomberg s Putinovým ultimátem souhlasilo deset evropských zemí.Deset odběratelů plynu z Evropy si otevřelo účty u Gazprombank, aby mohli platit za plyn v rublech.

Již dříve rakouský kancléř Karl Nehammer řekl, že země přijímá podmínky platby za ruský plyn v rublech. Maďarsko také souhlasilo s novými podmínkami pro nákup ruských energetických zdrojů.



Evropa vidí nejednoznačnost v radách EU ohledně plateb za ruský plynu  píše Bloomberg.

Několik zemí Evropské unie prosazuje jasnější pokyny ze strany EU ohledně požadavku Ruska platit za plyn v rublech, přičemž tvrdí, že současné doporučení EU jsou příliš nejednoznačné.

Evropská komise velvyslancům na neveřejném jednání ve středu řekla, že podle lidí obeznámených s diskusemi doladí znění svých pokynů. Řada zemí, které na toto téma upozornily, chce, aby to komise EU objasnila, protože kupující nemají žádná řešení, jak vyhovět požadavkům Kremlu, uvedli účastníci.

Zmatek přichází poté, co Rusko zastavilo prodej plynu Polsku a Bulharsku, které odmítly platit v rublech. Ve stejnou dobu čtyři evropské společnosti provedly platby v rublech , i když není jasné, zda byly ze zemí EU. Ostatní jsou připraveni otevřít rublové účty.

Polsko a Bulharsko – podporované Řeckem, Slovenskem, Dánskem, Lotyšskem, Belgií, Rakouskem, Maďarskem a Finskem – si podle lidí na schůzce stěžovaly na nejasnosti a podrobnosti v některých pokynech komise EU. Polsko uvedlo, že selektivní výklad ruského dekretu byl pro Rusko nástrojem k rozbití solidarity EU.

Polsko a Bulharsko také řekly ostatním velvyslancům EU, že mají prospěch z alternativních opatření pro dodávky a že krok Moskvy nepředstavuje v této fázi přímou hrozbu pro jejich ekonomiku.


EU se připravuje na přezbrojení dodávek energie do Evropy, aby se zabránilo přerušení toků plynu. Německo a Řecko uvedly, že jsou připraveny zajistit dodávky do Polska a Bulharska.

Dekret ruského prezidenta Vladimira Putina stanoví, že evropští odběratelé plynu si u Gazprombank JSC otevřou dva účty – jeden v cizí měně a jeden v rublech. Gazprombank by pak byla zodpovědná za konverzi cizí měny na rubly a převod peněz do Gazpromu. EU uvedla, že postup Ruska ohledně jakýchkoli výjimek zůstává nejasný.

V dokumentu Otázky a odpovědi zveřejněném minulý týden EU uvedla, že platební procedura Kremlu by byla porušením smlouvy, stejně jako sankcí EU. Blok ale také uvedl, že platby mohou být povoleny v eurech a dolarech, pokud veškeré právní závazky skončí, jakmile bude provedena počáteční platba v eurech nebo dolarech pro Gazprombank.

„Je to velmi jasné a požadavek ruské strany na platbu v rublech je jednostranným rozhodnutím a ne podle smluv," řekla Leyenová novinářům. „Společnosti s takovými smlouvami by neměly přistoupit na ruské požadavky. Jednalo by se o porušení sankcí, což by pro společnosti představovalo vysoké riziko.“

Zůstává nejasné, zda by Moskva akceptovala, že transakce jsou dokončeny po provedení počáteční platby v eurech nebo dolarech, i když budou prostředky následně převedeny na rubly. Očekává se, že členské státy budou o této otázce diskutovat na nadcházejícím setkání ministrů energetiky EU, uvedli dva lidé. EU naplánovala setkání na 2. května.

(rp,prvnizpravy.cz,ura,bloomberg,foto:arch.)




43 - 9274490247 / 0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ6201000000439274490247 
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif