Irán: Chcete jadernou dohodu a ropu? Tak zrušte sankce!

byznys

Trh s ropou je jedním z trhů, které bezprostředně po ruské invazi na Ukrajinu zaznamenaly neustálý vzestup.

Irán: Chcete jadernou dohodu a ropu? Tak zrušte sankce!
Iránská raketa
10. dubna 2022 - 06:20

Necelých 24 hodin po začátku krize dosáhla cena barelu ropy rekordní úrovně 100 dolarů, 2. března 110 dolarů a 8. března 126 dolarů. Ropa Brent dosáhla 129 dolarů 13. března. Občas cena dosáhla 139 dolarů, ve vzestupném trendu, který se tam rozhodně nezastaví.

Někteří mezinárodní analytici očekávají, že ceny ropy budou atakovat 200 dolarů, pokud bude uvalování sankcí na ruskou ropu a plyn pokračovat a ukrajinská krize bude pokračovat. Mezinárodní energetická agentura například ve středu oznámila pozastavení vývozu tří milionů barelů ruské ropy denně od dubna, což by šokovalo světový trh.

Prodej ropy a oživení zkrachovalé ekonomiky

S prudce stoupajícími cenami ropy by to pro íránský režim mohla být skvělá příležitost k obnově své zkrachovalé ekonomiky a naprosté chudoby, která proměnila společnost ve výbušný sud střelného prachu. Ale pokračující sankce a neschopnost oživit JCoPA způsobí Íránu nenapravitelné škody. Prostřednictvím této nové dohody může Írán poskytnout nezbytnou platformu pro investice a rozvoj své ropné infrastruktury a poskytnout vhodnou infrastrukturu pro těžbu plynu. Írán má druhé největší zásoby plynu na světě.

Zatímco hospodářský růst Íránu je již léta mírně záporný, míra tvorby fixního kapitálu je nižší než znehodnocení kapitálu. Jinými slovy, nebylo vynaloženo žádné úsilí na obnovu silnic, modernizaci průmyslových odvětví, zlepšení výrobních ukazatelů atd. Tento trend ukazuje, že íránská ekonomika trpí obrovskou korupcí. Je možné s takovou ekonomikou neutralizovat extrémní chudobu, která se podle režimních médií týká více než poloviny populace?



Rukojmí vídeňských jednání

Objevilo se mnoho spekulací, že Rusko uneslo vídeňská jednání. Lavrov však 15. března uvedl, že obdržel písemné ujištění, že to otevře dveře k jednání.

Ačkoli se státní noviny Farhikhtegan „od osob blízkých íránskému jadernému vyjednávacímu týmu dozvěděly, že Spojené státy v posledních dnech trvaly na tom, aby některé klíčové íránské instituce zůstaly na sankčním seznamu, včetně IRGC, které zůstaly na sankčním seznamu FTO, zastavila jaderná jednání."

Trvání Teheránu na odstranění islámských revolučních gard ze seznamu je zřejmým důvodem neochoty režimu vzdát se svého regionálního vlivu. Za předpokladu, že důvodem přerušení jednání je Rusko, proč by Teherán v těchto jednáních nezaujal nezávislé postavení na základě svých národních zájmů a nestal se na ruské půdě zcela pasivním aktérem? Když Teherán ignoruje mnoho ekonomických problémů lidí, aby získal ruský souhlas, nedokazuje to, že íránský režim nesleduje své národní zájmy?


Jaderná jednání ve Vídni probíhají už jedenáct měsíců. Mullahové ale nikdy nebudou připraveni vzdát se svého jaderného projektu, který je jedním z pilířů jejich strategie.

Po jaderné dohodě z roku 2015 mulláhové použili odblokovaných 150 miliard dolarů a příjmy z prodeje ropy k rozšíření své sítě milicí v regionu a také k rozvoji raketových a jaderných programů, nikoli íránského lidu. V letech 2018 a 2019 jsme viděli dvě velká povstání, založená na chudobě a vysokých cenách. Tentokrát chce, aby dohoda získala více peněz, ne pro své lidi.

Dokud íránský režim nebude prosazovat národní zájmy a držet se islamismu, tedy náboženského fundamentalismu, je to nejlepší známka toho, že íránský režim neopustí konstrukci atomové bomby a její regionální vliv. A snaží se toho dosáhnout nejrůznějšími triky.

Den poté, co byly rozhovory pozastaveny, Alí Chameneí, íránský nejvyšší vůdce, 10. března řekl: „Přítomnost v regionálních otázkách je naší strategickou hloubkou. Je to samo o sobě prostředkem k posílení režimu, prostředkem jeho moci. Jak o to můžeme přijít, když něco takového můžeme a měli bychom mít?“

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?