Jádrová inflace v eurozóně se má stabilizovat

byznys

Minulý týden byl sice pro akcie i dluhopisy neúspěšný, ale i tak se stále dá říci, že zvláště akciové trhy se drží velice dobře a většinu negativních vlivů do cen zahrnují zatím jen zlehka.

Jádrová inflace v eurozóně se má stabilizovat
Ilustrační foto
27. února 2023 - 13:03

Patří sem citelné zvednutí očekávané trajektorie sazeb Fedu, a to i v souvislosti s novými inflačními čísly, dále zhoršování výhledu pro firemní zisky za letošní rok či pokles nadšení pro směřování Číny, píše se v Týdenním výhledu společnosti Patria Finance.

Z pohledu makročísel budou nejbližší dny hlavně o inflaci v Evropě a výkonu reálné ekonomiky v zámoří. Eurostat zveřejní inflaci za eurozónu ve čtvrtek a jako vždy ještě předtím dostaneme nápovědu ve formě některých národních statistik (hlavně německých). Ve stínu poklesu inflace v USA se podle nás ztrácí, že jádrová inflace v eurozóně dosud neustále zrychluje a teprve za únor má dojít ke stabilizaci. Vzhledem k tomu, že inflační čísla po světě mají poslední dobou tendenci překvapovat spíše směrem nahoru, jde i v tomto případě o riziko, že data jen upevní agresivní dezinflační politiku ECB.

V zámoří se inflace dostala do centra pozornosti s vyššími čísly CPI, PPI i PCE, tento týden se ale vrátíme k tématu výkonu ekonomiky, jenž stojí možná trochu v pozadí. Vyjdou oba indexy ISM ukazující aktivitu v průmyslu a službách. Dle očekávání by měly zhruba držet lednové hodnoty. Americká ekonomika dodává čísla plná rozporů. Zatímco spotřebitel je díky trhu práce a úsporám silný a dokáže útratami táhnout vzhůru hlavně služby a také ceny, výrobní sektor na tom zdaleka tak dobře není a naznačuje útlum aktivity. Klíčová data z trhu práce, která tradičně patří do programu prvního týdne v měsíci, tentokrát vyjdou až o týden později.

Kromě dat je dobré znovu sledovat zprávy z Číny, neboť tamní trh si po drtivém růstu už prošel korekcí. Konfrontace Číny s USA se postupně zintenzivňuje, a to i v souvislosti s čínskou vstřícností k Rusku. Čína navíc apelovala na domácí firmy, aby opustily služby velké auditorské čtyřky, čímž rostou rizika ohledně jejich setrvání na amerických burzách. Zdá se, že velcí investoři už nejsou ohledně Číny tak nadšení jako třeba ještě před měsícem.

Korporátní výsledky budou tento týden dlážděny neprofitabilním software segmentem se zástupci jako Snowflake, Okta, Splunk a dalšími. Předešlé týdny vykazovaly u jejich souputníků velkou volatilitu, až překvapivě často i směrem vzhůru. Pozitivní sentiment se ale nyní trochu vyčerpal, tak je otázka, zda si zopakujeme reakci jako u Palantiru (+20 % po výsledcích, +10 % následující den). Zároveň se u většiny z nich pozitivní reakce do pár dnů téměř vytratila (Palantiru zbylo z +30 % sotva +6 %), takže asi není nutno podléhat žádnému FOMO.



Z výsledků bychom vypíchli ještě chemicko-farmaceutický konglomerát Bayer, který publikuje čísla zítra ráno. Poslední kvartální výsledky dopadly na výbornou (pomáhalo i slabé euro) a akcie mají za sebou od začátku roku +20 %. S fwd P/E 7,6x zůstávají pořád relativně dobře naceněny. Otázkou ale je, jak dlouho si zákazníci nechají líbit zdražování, jelikož úspěch stál naposled především na zádech divize herbicidů, kde byl 8% yoy organický růst tržeb zásluhou 20% navýšení cen. Společnost se v poslední době dostává také pod palbu aktivistických investorů kvůli údajné neschopnosti přistoupit na divestice některých divizí.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?