Jak dlouho vydrží optimismus o Fedu a ekonomice?

byznys

Tento týden bude zajímavé pozorovat už jen to, jak dlouho se dokáže udržet obnovený optimismus investorů.

Jak dlouho vydrží optimismus o Fedu a ekonomice?
Ilustrační foto
27. června 2022 - 15:10

Z minulých několika dní se přenesl zvýšený zájem o akcie daný zejména jejich nižšími cenami a sázkami na to, že rostoucí riziko recese přiměje Fed k mírnějšímu postupu proti inflaci. Aktuálně to navíc vypadá na rostoucí očekávání, že díky mírnějšímu Fedu vlastně recese nakonec ani nepřijde, píše se v komentáři Patria Finance ve výhledu na tento týden.

V tomto smyslu určitě bude dobré sledovat vývoj očekávání o politice Fedu. Trh Fed Funds futures je momentálně nastavený na vrchol sazeb příští rok v březnu u 3,5 pct, načež by se měl ve zbytku roku dostavit už jejich pokles.

Na tato očekávání budou mít vliv odhady budoucích ekonomických problémů. Co se týče aktuální kondice ekonomik, vyjdou červnové indexy nákupních manažerů v USA a Číně, přičemž v Evropě to budou revize už zveřejněných slabých předběžných čísel. Indexy mají obecně klesat a tím by mohly živit představu, že centrální banky nebudou tak přísné. Na druhou stranu je ovšem měnová politika nyní zaměřena dominantně na inflaci a z této strany také dostaneme důležité informace. Půjde o vnímané cenové tlaky v rámci ISM či dalších průzkumů, dále pak dostaneme předběžný odhad inflace v Německu a eurozóně. V obou případech se přitom čeká další zrychlení cen. Jestli se tak stane, optimismu by na trzích mělo ubýt.

Největší italské bance Intese Sanpaolo byl dnes Evropskou centrální bankou schválen plánovaný program buybacků ve výši 3,4 mld. EUR (téméř 10 % tržní kapitalizace). ECB vidí plánovaný pokles ukazatele kapitálové přiměřenosti CET1 o 100 bazických bodů jako „zvládnutelný". Dle posledních kvartálních výsledků bylo u Intesy CET1 v 1Q22 na úrovni 13,6 %. První polovinu balíku začne banka využívat okamžite, s tou druhou počká do ročních výsledků v únoru 2023.


Na poli korporátních výsledků nás tento týden čeká pár zajímavých zpráv. Tou první bude dnešní Nike, který ukáže, jak dobře zvládá boj s inflací na nákladových položkách a jak moc poklesla poptávka po jeho produktech spolu s útlumem maloobchodních prodejů v USA. Do výsledkové sezony však vstupuje s rozumnou valuací P/E 25x, takže překonání očekávání by mohlo přinést alespoň krátkodobou pozitivní reakci.



Ve čtvrtek přijde s kůží na trh výrobce paměťových čipů Micron Technology, který nám kromě svých výsledků poskytne také aktualizovaný letošní výhled pro celé odvětví. V posledním reportu očekával management růst poptávky po čipech DRAM o 15 %, pro čipy NAND o 30 %. Nicméně od té doby dostáváme kusé zprávy ohledně ochlazení poptávky po grafických kartách a také po chytrých telefonech a PC. To by značilo, že se nacházíme v sestupné fázi čipového cyklu, čemuž ostatně odpovídají také nízké valuace v celém odvětví. Bude tedy zajímavé sledovat, zda aktualizace výhledu Micronu potvrdí trhu jeho názor.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif