Jan Bureš: ECB si dříve nebo později projde "italským" testem

byznys

ECB představila uplynulý týden štít, který má chránit strukturálně slabší ekonomiky před vyššími úrokovými sazbami - v případě spuštění se ECB v "neomezených objemech" postaví na obranu národních dluhopisových trhů.

Jan Bureš: ECB si dříve nebo později projde "italským" testem
Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance
25. července 2022 - 11:04

Vyšším sazbám se eurozóna v nejbližších kvartálech kvůli rostoucí hrozbě inflace nevyhne a pomaleji rostoucí ekonomiky, obtěžkané vyšší strukturální nezaměstnaností a veřejným dluhem, budou mít problém takovou terapii strávit. Nový nástroj má zabránit nekontrolovanému nárůstu rizikových přirážek na "slabších" trzích. Vzhledem ke své velikosti je nejvíc v centru pozornosti trhů Itálie, která navíc čelí nové vnitropolitické krizi směřující k předčasným volbám. Trhy si tak mohou zkusit v nejbližších týdnech otestovat, jak moc to ECB s nasazením stabilizačního mechanismu TPI (Transmission protection instrument) myslí vážně, píše v komentáři Jan Bureš, Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance.



Zdá se, že Itálie by v tuto chvíli na nový mechanismus v případě potřeby mohla dosáhnout - ne všechna kritéria jsou ovšem jednoznačně definována a ve finále o jejich plnění či neplnění rozhodne sama ECB na základě interní debaty. A zde může být kámen úrazu. Idea nového záchranného štítu TPI sice byla přijata v ECB jednomyslně (možná výměnou za agresivnější zvýšení sazeb), ale hlasování o spuštění mechanismu pro konkrétní zemi jako Itálie může být daleko komplikovanější. Zvlášť, když za nárůstem rizikových prémií stojí do značné míry vnitropolitická nejistota a trhy tlakem na vyšší rizikové přirážky na italském dluhu jen "správně" dělají svou práci. Už se proto začínají ozývat hlasy německých ekonomů, které varují před "automatickým" spouštěním nového nástroje a vzduchem opět létají možnosti soudních sporů ohledně překračování kompetencí ECB. S nejistou politickou situací, zhoršujícím se ekonomickým výhledem a rostoucími úrokovými sazbami si proto trhy budou chtít zjistit, jak moc je ECB ochotná skutečně italské trhy bránit.

Pokud by Itálie potřebovala v budoucnu pomoci a ECB se rozhodla nový nástroj nespustit, zbyla by už jen poslední alternativa. Klasická pomoc z fondu ESM - ta by však byla spojena s "ponižujícími" konkrétními úspornými plány a pravidelnými externími kontrolami...

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?