Jan Bureš: Mzdy v Česku zrychlily, reálně padají

byznys

Průměrná mzda v Česku v prvním kvartále vzrostla o 7,2% meziročně na 37929 korun (blízko našemu odhadu). 

Jan Bureš: Mzdy v Česku zrychlily, reálně padají
Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance
7. června 2022 - 10:30

Za zrychlením však do značné míry stojí nízká srovnávací základna z počátku roku 2021 - mzdy v uplynulém roce výrazněji rostly až v nadcházejících kvartálech spolu s oživením ekonomiky. Nadále také existují výrazné rozdíly mezi jednotlivými odvětvími. Nejrychleji rostou mzdy ve vybraných službách - peněžnictví a pojišťovnictví (15,9%), činnosti v oblasti nemovitostí (13,9%) nebo pohostinství a hoteliérství (11,2%). Naopak v částech průmyslu navázaných na “těžce zkoušený” automotive je růst mezd nejpomalejší - automotive (+4,2%), výroba plastů (+5,1%). V těchto odvětvích také došlo k meziročnímu poklesu zaměstnanosti, píše v komentáři Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance.

Celkově zaměstnanci v české ekonomice vzhledem k vysoké inflaci (11,2%) čelily v prvním kvartále relativně vysokému propadu reálné mzdy (-3,6%), který se bude v nadcházejících kvartálech jen prohlubovat. V dalších kvartálech očekáváme zpomalení nominální dynamiky mezd a růst inflačních tlaků - ty mohou vrcholit v polovině roku okolo 16%. Za celý rok 2022 tak v průměru očekáváme skoro 8%ní reálný propad mezd - něčemu podobnému naposledy čelily české domácnosti na počátku devadesátých let. I proto předpokládáme, že spotřeba českých domácností bude v druhé polovině výrazně opatrnější a domácí ekonomika technicky projde recesí.

 


Z pohledu ČNB jsou mzdy v tuto chvíli druhým klíčovým ukazatelem, hned po inflaci. Pro centrální bankéře je důležité vidět, že dovážené inflační šoky se natrvalo ne-zabydlují v inflačních očekáváních podniků a domácností a ultimátně neprostupují do mzdových vyjednávání. V takovém případě by zpětně rychlejší růst mezd urychloval spotřebu, nesoulad mezi poptávkou a nabídkou by se jen vyostřoval a inflace by dál zrychlovala.

Výsledek mezd za první kvartál zatím nic takového nenaznačuje - lehce zaostává za očekáváním ČNB (8%) a naštěstí pro centrální bankéře to v tuto chvíli není nový pro-inflační faktor. Mzdy a obecně celý trh práce však mohou reagovat se zpožděním a dnešní čísla tak zatím nejsou pro ČNB argumentem, aby upustila od dalšího zvyšování úrokových sazeb.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 67%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif