Jan Vejmělek: Inflace drtí firmy na obou stranách

byznys

Ukazatel PMI aktivity v tuzemském zpracovatelském průmyslu za červenec zklamal. Již v červnu se propadl pod hladinu 50 bodů, tedy do pásma kontrakce.

Jan Vejmělek: Inflace drtí firmy na obou stranách
Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky
1. srpna 2022 - 10:32

Červenec znamenal další pád, a to až na 46,8 bodu. Tržní konsensus sice počítal se snížením, ale ne tak výrazným (v průměru analytici čekali 47,5 bodu), píše v komentáři Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky.

Celková nálada tuzemských průmyslníků je tak nejnižší za poslední dva roky. České výrobce drtí zejména vysoká inflace, a to na obou stranách. Na straně vstupů se musí vypořádat zejména s dopadem cen pohonných hmot, energií a vstupních materiálů pro výrobu. Bohužel vysoká inflace, a tedy snižující se kupní síla domácností již navíc neumožňuje plné přenesení vyšších nákladů na výrobu na finální spotřebitele. Poptávka slábne, a to jak ta tuzemská, tak ze zahraniční, což dokumentují výrazné poklesy zakázek.




Průmyslová aktivita klesá v celém regionu. Na drahé energetické vstupy a globální nejistotu doplácí němečtí producenti, pro které jsme významnými dodavateli. Nejhorší náladu v regionu vykazují polští průmyslníci.

Letošní růst tuzemské průmyslové výroby bude nevýrazný. Po loňském vzestupu o 8,0 % pro letošek předpokládáme růst pouze o 1,3 %. Za ním však bude stát zejména úspěšný start do nového roku. Zbytek letošního i ten příští jednoduchý nebude, když si naše ekonomika v letošním druhém pololetí projde mírnou recesí. Pro rok 2023 předpokládáme růst průmyslové produkce o 1,6 %.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif