Jan Vejmělek: Koruna nejsilnější od počátku dubna

byznys

Obchodování na globálních i regionálních devizových trzích bylo v povelikonočním týdnu  relativně klidné. A nic zásadního na tom nezměnil ani samotný závěr týdne.

Jan Vejmělek: Koruna nejsilnější od počátku dubna
Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky
22. dubna 2022 - 15:38

Kurz eura vůči dolaru stagnoval v okolí hladiny 1,08 USD/EUR. Zveřejněná data i jestřábí komentáře centrálních bankéřů z obou stran Atlantického oceánu podporují očekávání trhu na rychlé zpřísňování měnové politiky Fedu i ECB, píše v komentáři Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky.

Na eurové straně v tomto směru zapůsobily zejména březnové statistiky cen průmyslových výrobců. Překážkou pro tato očekávání pak nebyly dnes publikované předběžné dubnové PMI z velkých evropských zemí i Spojených států. Aktivita v průmyslu nadále roste, ve službách dokonce zrychlujícím se tempem. Obdobný klid panoval i na maďarském forintu a polském zlotém. Z Polska jsme se dočkali povzbudivých březnových dat z průmyslu. Data naštěstí neukázala na dramatický dopad války na Ukrajině.



Koruně se v závěru týdne podařilo po zhruba dvou týdnech posílit pod hladinu 24,40 CZK/EUR a atakovat nejsilnější hodnotu od prvních dubnových dnů. Během dnešní seance se kurz dostal na dosah hladiny 24,30 CZK/EUR. Koruna nadále profituje z úrokového diferenciálu. Dalším impulsem pro očekávání vyšších korunových sazeb byly zveřejněné březnové statistiky cen z primárních okruhů (detailněji jsme je komentovali zde https://bit.ly/3uY8RIh). Další zvýšení sazeb ve světle aktuálních inflačních tlaků a hrozby zvyšujících se inflačních očekávání podpořil člen bankovní rady T. Holub. Guvernér J. Rusnok byl ve svých vyjádřeních opatrnější, když vidí na květnovém zasedání spíše „kosmetické“ zvýšení sazeb.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif