Jan Vejmělek: Nezaměstnanost v dubnu dále klesla

byznys

Trh práce zaznamenal v dubnu další zlepšení, i když oproti našemu očekávání nebyl pokles nezaměstnanosti tak výrazný.

Jan Vejmělek: Nezaměstnanost v dubnu dále klesla
Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky
9. května 2022 - 11:04

Podíl nezaměstnaných klesl z březnových 3,4 % na dubnových 3,3 %; my jsme čekali snížení až na 3,1 %. I tak se jedná o nejnižší číslo od listopadu loňského roku. Po sezónním očištění byl ale za duben patrný již mírný nárůst podílu nezaměstnaných, podle našeho propočtu z březnového dvacetiměsíčního minima 3,23 % na dubnových 3,36 %, píše v komentáři Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky.

Počet nezaměstnaných se během dubna dále snížil, oproti březnu o více než devět tisíc, ve srovnání s loňským dubnem je nezaměstnaných o více než 54 tisíc méně. Trh práce vykazuje známky přehřívání. Celkový počet nezaměstnaných ve výši necelých 244 tisíc je nejnižší od začátku pandemie, tedy od března 2020. Určitá opatrnost v souvislosti s dopady války na Ukrajině je zatím patrná spíše na reportovaných volných pracovních místech. Proti březnu se jejich počet snížil o téměř 16 tisíc. I tak je jich ale celkově vysokých téměř 345 tisíc a výrazně převyšuje počet nezaměstnaných. Na jedno volné pracovní místo tak připadá pouze 0,7 uchazeče.



Navzdory válce na Ukrajině a mírné recesi, kterou podle nás tuzemská ekonomika během Q2 a Q3 22 projde, zůstane situace na trhu práce napjatá. Celkově za letošní rok čekáme podíl nezaměstnaných v průměru 3,3 % po loňských 3,7 %. Zpomalení hospodářského růstu se projeví až v příštím roce, kdy čekáme mírný vzestup nezaměstnanosti na průměrných 3,5 %.

(rp,prvnizpravy.cz,kb,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?