Maloobchodní tržby v USA přinesly smíšený obrázek

byznys

Data amerických maloobchodních tržeb přinesla relativně smíšený obrázek ohledně spotřeby domácností. Po meziměsíčním revidovaném poklesu v červenci o 0,4 % celkové maloobchodní tržby vzrostly v srpnu o 0,3 % m/m.

Maloobchodní tržby v USA přinesly smíšený obrázek
Ilustrační foto
16. září 2022 - 10:20

Bez prodejů aut naopak klesly o 0,3 %, zatímco analytici předpovídali meziměsíční stagnaci. Oproti očekávání překvapila směrem dolů i kontrolní skupina, kde došlo k meziměsíční stagnaci (vs konsensus +0,5 %m/m). Slabší obrázek spotřeby domácností však v kontextu ostatních dat z americké ekonomiky vykazující zrychlení jádrové inflace a nadále napjatý trh práce výrazně nepohnul s tržním oceněním pro zasedání Fedu v příštím týdnu, které se přiklání k dalšímu 75bodovému zvýšení úrokových sazeb. Přičemž sázky na ještě vyšší 100bodový hike se v posledních dnech také akumulovaly, píše v komentáři Kevin Tran Nguyen, analytik Komerční banky.

Americká průmyslová produkce zaznamenala meziměsíční pokles o 0,2 % za výrazného přispění slabší produkce v automobilovém průmyslu, zatímco produkce ve zpracovatelském průmyslu vzrostla o 0,1 % m/m.



Dnešní data pomohla euru nakouknout nad paritu a ke konci evropské obchodní seance se pohybuje v její těsné blízkosti (+0,07 %). Česká koruna bez většího tuzemského impulsu ze začátku dne připisovala zisky, které však ke konci obchodování částečně zkorigovala, a nakonec jen nepatrně posílila o 0,08 % na 24,51 CZK/EUR. Maďarský forint naopak zakončuje den výrazně slabší (-0,67 %), zatímco polský zlotý se prakticky nehnul z ranní otevírací úrovně.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif