Mexiko chce znárodnit ložiska lithia

byznys

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador si představuje, že státní firmy dokážou těžit zásoby lithia v zemi lépe než soukromé firmy.

Mexiko chce znárodnit ložiska lithia
Ilustrační foto
24. dubna 2022 - 10:30

Obrador chce nejen, aby byly dotovány státní podniky, ale také chce, aby navazující byznys byl v rukou státu – ačkoli státní ekonomika nikdy v žádné zemi na světě nefungovala dobře.

Socialismus s řízenou státní ekonomikou ale v těchto dnech slaví šťastný zrod – časy státních průmyslníků a jejich neúspěchů jsou zjevně pryč. V mexickém Senátu velká většina hlasovala pro odpovídající novelu horního zákona.

Žádné odborné znalosti, ale přehnaná sebedůvěra

Země totiž nedisponuje těžební technologií a potřebnými odbornými znalostmi, a proto zahraniční společnost, sloučení kanadské a čínské společnosti, koupila velké lithiové pole v Sonoře s názvem „La Ventana“. Mexická vláda chce nyní všechny smlouvy přezkoumat a v případě potřeby je vypovědět.



Lithium pro mobilní telefony a elektromobily

Surovina lithium, která je důležitá pro mobilní telefony, elektromobily, skleněné a keramické výrobky, se vyskytuje celosvětově, ale jen výjimečně ve vyšších koncentracích. Největší dosud objevená ložiska jsou v Jižní Americe, kolem 70 procent celosvětových ložisek je údajně v Chile, Bolívii, Mexiku a Argentině.

A tyto státy se těší na zlaté zisky spojené s lithiem, ostatně očekává se, že poptávka se od roku 2017 do roku 2028 zvýší téměř desetinásobně.


Velká ložiska ve východních Krušných horách

V roce 2021 bylo v Německu objeveno obrovské ložisko , konkrétně v nepoužívaném dole v Sasku. 125 000 tun lithia tam prý leží ladem – a mohlo by modernizovat ekonomicky obtížnou oblast východních Krušných hor.

(rp, regionalninovinky.cz & prvnizpravy.cz, unzensuriert, foto:arch.)




43 - 9274490247 / 0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ6201000000439274490247 
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?