Nálada průmyslníků v regionu padá

byznys

První srpnový den byl na finančních trzích relativně klidný. Euro vůči dolaru oscilovalo kolem 1,025 EUR/USD, minimální aktivita byla patrná i na korunovém trhu.

Nálada průmyslníků v regionu padá
Ilustrační foto
2. srpna 2022 - 10:30

S jeho otevřením tuzemská měna vůči euru ztratila zhruba tři haléře, když oslabila k 24,63 CZK/EUR a na této hodnotě se držela v podstatě celý den, píše Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky.

Tuzemský ekonomický kalendář příliš povzbudivý nebyl, když jenom rozvířil spekulace na ochlazováním české ekonomiky. PMI průmyslové aktivity se propadl hlouběji, než s čím počítal trh, a spadl na nejnižší hodnotu za poslední dva roky. České výrobce drtí zejména vysoká inflace, a to na obou stranách. Na straně vstupů se musí vypořádat zejména s dopadem cen pohonných hmot, energií a vstupních materiálů pro výrobu. Bohužel vysoká inflace, a tedy snižující se kupní síla domácností již navíc neumožňuje plné přenesení vyšších nákladů na výrobu na finální spotřebitele. Poptávka slábne, a to jak ta tuzemská, tak ze zahraniční, což dokumentují výrazné poklesy zakázek. Průmyslová aktivita klesá v celém regionu. Na drahé energetické vstupy a globální nejistotu doplácí němečtí producenti, pro které jsme významnými dodavateli. Nejhorší náladu v regionu vykazují polští průmyslníci.

Výsledek hospodaření v českém státním rozpočtu ukázal za červenec na prohloubení schodku na 192,7 mld. Kč ve srovnání s červnovými -183,0 mld. Kč. Na příjmové straně vidíme pozitivní dopad rostoucích mezd, vysoké zaměstnanosti i zvýšené inflace. Ta se ale projevuje i Na výdajové straně, primárně v podobě valorizace důchodů a sociálních dávek. Patrný je nárůst kapitálových výdajů. Vláda aktuálně posazuje novelu, která pro letošní rok počítá s celkovým deficitem 330 mld. Kč. Podle nás bude výsledek o 10 mld. Kč lepší.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?