Nastane recese a propouštění, varuje Karina Kubelková

byznys

Předpověď pro českou ekonomiku není úplně růžová. Členka bankovní rady ČNB Karina Kubelková  odhaduje nelehké časy a varuje, že nastane recese a začne se propouštět.

Nastane recese a propouštění, varuje Karina Kubelková
Ilustrační foto
25. října 2022 - 13:02

Členka bankovní rady ČNB Karina Kubelková předpovídá české ekonomice nelehké časy. Varuje, že nastane recese, začne se propouštět. Osobně se proto neobává toho, že by odbory dál až příliš tlačily na růst platů. Odboráři a zaměstnavatelé podle ní nakonec naleznou rozumnou shodu. Do problémů se podle ní dostanou malé a střední firmy do 250 zaměstnanců, které tvoří páteř české ekonomiky.

Ekonomka Karina Kubelková, která se 1. července 2022 stala členkou Bankovní rady ČNB, se během studií na VŠE angažovala v Ekonomickém klubu Mladých konzervativců. V letech 2010 až 2014 působila jako ekonomická analytička na Úřadu vlády ČR, a od roku 2014 spolupracovala s Kanceláří prezidenta republiky Miloše Zemana.

Hned v úvodu rozhovoru pro Lidové noviny poznamenala, že inflace je podle ní momentálně v podstatě na vrcholu a postupně může klesat.

„Teď jsme zhruba kolem inflačního vrcholu. Pro příští rok očekáváme pokles inflace s tím, že dvouprocentního inflačního cíle bude dosaženo v horizontu prognózy, což je do dvou let. Avšak rizik je stále hodně,“ upozornila Kubelková.


Členové Rady ČNB podle Kubelkové na datech vidí, že lidé začínají šetřit. Proto momentálně nevidí důvod k dalšímu zvyšování úrokových sazeb.

„Ostatně naše prognóza, jíž jsme vydali v srpnu a jež je stále platná, předpokládá, že na přelomu roku nastane recese,“ konstatovala Kubelková. Recese je stav, kdy výkon hospodářství klesá déle než půl roku v kuse.

„Pesimismus podniků v září ještě posílil. Firmy jeví obavy o dostupnost energií a budoucí poptávku. Současné úrokové sazby jim rovněž způsobují potíže. Byť firmy mají nějaké rezervy a hledají úspory, kde se dá, existuje určitý moment, kdy šetření již začíná zasahovat do samé podstaty jejich byznysu. Než se investice do energeticky úsporných řešení projeví, tak to trvá. Nic jiného než sáhnout na pracovní sílu jim pak už nezbývá,“ pokračovala dále členka bankovní rady ČNB. 

Také jsme psali:

V problémech se podle ní ocitnou především průmyslové podniky, jejichž výroba je energeticky náročná. Přijetí úsporných opatření a přechod na jiné energetické zdroje sice může pomoct, ale Kubelková upozornila, že se to nemůže podařit ze dne na den. A už teď se do problémů dostávají malé a střední firmy do 250 zaměstnanců. Kubelková prý z rozhovorů s podnikateli ví, že část z nich už zvažuje, zda svůj podnik zcela neuzavřít.

Také jsme psali:

„Problémy mají hlavně průmyslové společnosti a ty z energeticky náročných odvětví, kde úspora energií naráží na technologické možnosti. Co se týče velikosti, jde o malé a střední firmy do 250 zaměstnanců. Tedy o páteř tuzemské ekonomiky. Díky zpětné vazbě vím, že se řada takových podnikatelů dnes rozhoduje, zda svou firmu neprodat, či ji úplně nezavřít,“ řekla Kubelková.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif