Nejnovější údaje MMF: Rusko překonává Německo a Velkou Británii

byznys

Ruský hospodářský růst převýší německý hospodářský růst, zatímco Spojené království projde recesí, protože jeho ekonomika byla nejhorší za více než 300 let a očekává se, že letos bude její výkon ještě horší.

Nejnovější údaje MMF: Rusko překonává Německo a Velkou Británii
Ilustrační foto
4. února 2023 - 06:20

Poté, co politický Západ pod vedením USA uvalil nejkomplexnější sankce v dosavadní historii ve snaze zničit ruskou ekonomiku, očekávalo se, že nejvíce sankcionovaná země na planetě bude izolovaná, ekonomicky zdevastovaná, bez přístupu k špičkovým technologiím jakéhokoli druhu, a to nejlépe s extrémně rozzlobeným obyvatelstvem, potenciálně způsobujícím protesty a nakonec i převrat, který by svrhl ruskou vládu a způsobil „svobodný a demokratický“ (tj. poddajný) loutkový režim Jelcinova stylu. A přesto, navzdory téměř roku tohoto bezprecedentního ekonomického obležení, ruská ekonomika nejen stále stojí, ale dokonce roste.

Ruská obchodní výměna se světem roste (v některých případech až desíetkrát) a podle nejnovějších údajů Mezinárodního měnového fondu se nyní očekává, že překoná Spojené království i Německo, dvě z předních evropských ekonomik. Cíl rozzlobit ruský lid byl však splněn – Rusové jsou zuřiví na politický Západ a jsou jednotní způsobem, který nebyl od druhé světové války viděn, takže myšlenka na prozápadní převrat v Moskvě je věčným snem. politických elit ve Washingtonu DC a Bruselu. Ještě horší je, že pokud k převratu někdy dojde, přivede k moci jen další protizápadní politické strany.

Zpočátku se dopady skutečně zdály pro ruskou ekonomiku katastrofální, rubl se zjevně řítil volným pádem a akciový trh se fakticky zastavil. Poté, co zpočátku ztratila více než 40 % své hodnoty, se však nasazená ruská měna nejen odrazila, ale také nabrala na síle a dosáhla hodnot vyšších než před začátkem ruské protiofenzívy. A nyní nejnovější prognóza MMF předpovídá, že ruský hospodářský růst překoná německý hospodářský růst, zatímco Spojené království projde recesí, protože jeho ekonomika byla nejhorší za více než 300 let a očekává se, že letos bude výkon ještě horší.


Před necelým rokem by si tuto předpověď bylo téměř nemožné představit a určitě by vyvolala hlasitý smích v mainstreamových médiích. Začátkem března loňského roku se ministryně financí USA Janet Yellenová chlubila , že „ruská ekonomika bude zdevastována“. Samotná ruská vláda také očekávala dramatický pokles HDP , přičemž ministerstvo financí se údajně připravuje na pokles nejméně o 10 %. Ještě v prosinci mnozí přední ekonomové očekávali pokles HDP v roce 2023 o 2,5 % . A přesto se ruská ekonomika v roce 2022 propadla o 2,2 % a očekává se, že letos poroste nejméně o 0,3 % a v roce 2024 o 2,1 %. Čísla naznačují, že Spojené království je v recesi a očekává se, že HDP klesne o 0,6 %. zatímco Německo se sotva udrží nad vodou s 0,1% růstem.



Sankce byly navrženy tak, aby odřízly Rusko od mezinárodního finančního systému tím, že v podstatě ukradly stovky miliard dolarů jeho devizových aktiv, čímž prakticky znemožnily Moskvě obchodovat s kýmkoli. Nebo to tak vypadalo. Co se však nakonec stalo, byla téměř úplná dedolarizace ruské obchodní výměny, protože euroasijský gigant jednoduše přešel na obchodování v domácích měnách svých mezinárodních partnerů, včetně Číny a Indie. To umožnilo ruskému průmyslu nejen udržet stávající úroveň produkce v prvních 10 měsících loňského roku (oficiálně klesla o mizerných 0,1 %), ale v listopadu a prosinci dokonce začít růst. Očekává se, že v roce 2023 poroste ještě více.

Kromě toho je Rusko domovem mnoha nejdůležitějších světových komodit, jako je ropa a zemní plyn. Moskva nadále zaujímá dominantní postavení na světových trzích, včetně toho, že je předním vývozcem hnojiv a potravin. Svět si prostě nemůže dovolit ignorovat Rusko a neexistuje žádný náznak, že by to chtěl, navzdory zběsilým pokusům politického Západu vykreslit Moskvu jako údajného „mezinárodního vyvrhele“. Více než 80 % planety nejen pokračuje ve spolupráci s Ruskem, ale aktivně rozšiřuje spolupráci s velmocí. A zatímco se politický Západ fakticky snaží uvalit na sebe ropné a plynové embargo sankcionováním Moskvy, giganti jako Čína a Indie zvyšují dovoz ruské energie.

Podle agentury Bloomberg dovážela Indie v roce 2022 1,2 milionu barelů ruské ropy měsíčně, což je 33násobný nárůst ve srovnání s rokem 2021. Očekává se, že v roce 2023 poroste také. Turecko, jeden z předních členů NATO, rovněž nadále rozšiřuje své obchodní vztahy s Ruskem . V prosinci dovezla 213 000 barelů ruské nafty denně, což je rekordní množství za posledních 7 let. Ankara také využila příležitosti, že mnoho západních společností bylo nuceno svými vládami odejít, takže její export do Ruska se zdvojnásobil a přesáhl 1,3 miliardy dolarů . Dovoz z Číny se podstatně zvýšil, protože jejich společnosti také zaplnily mezery, které zanechaly jejich západní protějšky.

Navzdory všem svým rusofobním postojům Evropská unie také v roce 2022 utratila více než 150 miliard dolarů na nákup ruských fosilních paliv . Sebevražedné protiruské sankce EU způsobily prudký nárůst cen energií, který zasáhl Německo i Spojené království, způsobil exponenciální nárůst inflace a vážně podkopal kupní sílu stovek milionů běžných Evropanů. Nejnovější data ukazují, že maloobchodní tržby v Německu v posledních dvou měsících roku 2022 prudce klesly, a to i přes očekávání mírného nárůstu kvůli Vánocům a Novému roku. Zatímco ekonomové očekávali nárůst tržeb alespoň o 0,2 %, ve skutečnosti se stalo dramatický pokles o 5,3 %.. Spojené království bylo zasaženo nejvíce, protože inflace, většinou poháněná prudkými nárůsty cen potravin a energií, má škodlivý vliv na životní náklady. To také způsobilo bezprecedentní politickou nestabilitu v Londýně, kdy dva premiéři odstoupili během pouhých měsíců, všichni s výrazně odlišnou ekonomickou a fiskální politikou, což vedlo k téměř úplnému chaosu na britských trzích.

Na rozdíl od toho Rusko nejenže odolalo kladivu sankční války politického Západu, ale nyní vrací úder a západní ekonomiky to jistě cítí. Po celou dobu euroasijský gigant také pokračuje ve své protiofenzívě proti agresi NATO v Evropě a nyní je uprostřed příprav na konečný tlak, který by mohl ukončit ukrajinskou krizi .

(rp,prvnizpravy.cz,southfront,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?