Patria Finance: Dodávky energií rizikem pro Evropu

byznys

Pro začínající týden se nám rýsuje hned několik důležitých témat. Prvním je obligátní inflace, dále se zapojí firemní výsledky a zapomínat nelze na energie a vládní politiku. Trhy do týdne vstupují v relativně slušné kondici po růstu v posledních několika dnech.

Patria Finance: Dodávky energií rizikem pro Evropu
Ilustrační foto
12. července 2022 - 10:38

Inflační čísla z USA by měla podle odhadů ukázat zrychlení cen na 8,8 pct meziročně. Jádrová inflace má však naopak zpomalit. Očekávání investorů se řadu dní přesouvají směrem k recesi, která Fedu umožní, respektive ho možná donutí, snižovat sazby už v průběhu příštího roku. Nevyřčeným předpokladem je, že se pozornost centrální banky přesune od inflace k zaměstnanosti, jenže nad tím visí velký otazník. Pokud bude inflace vykazovat vyšší hodnoty, její očekávaná trajektorie se zvedne a sázky na mírnější Fed ochladnou. Právě cenový vývoj je faktor, který bude dál citelně hýbat s představami investorů o budoucí měnové politice a zpětně i výkonu ekonomiky.

Kromě americké inflace vyjde řada dalších zajímavých čísel: HDP v Číně má za 2Q vykázat značný propad, americký maloobchod by se naopak měl odrazit vzhůru. Průzkum mezi firmami v newyorské oblasti asi ukáže prohloubení poklesu jejich aktivity. A z domácí ekonomiky nás zřejmě čekají ještě vyšší inflační údaje než minule.

Že je situace na trzích hodně nepřehledná, je vidět i v evidentních rozporech, respektive protichůdných názorech na vývoj zisků a ekonomiky. Zatímco recese je skloňována čím dál víc, výhled pro zisky drží. Proto bude zásadní, jaký signál vyšle začínající výsledková sezóna, která tak podle nás představuje větší riziko než obvykle. Stále se přitom držíme toho, že pozornost investorů by se měla od valuací přesunout právě k fundamentu.

Zapomínat pak nelze ani na energie, přičemž pozornost míří k ruskému omezování dodávek plynu i ropy. Německo sice s Kanadou dohodlo dodání opravené turbíny pro Nord Stream, ale na plynovodu začíná údržba, které Rusko téměř určitě využije k dalšímu utažení kohoutů. S energiemi pak souvisí rostoucí aktivita evropských vlád jednak na poli úspor a zabezpečení alternativních zdrojů, ale také v oblasti kompenzací jejich financování sektorovými daněmi či jinými zásahy. Citlivé na rostoucí evropské problémy je euro, které je znovu krok od parity s dolarem.



Na druhé straně Atlantiku začíná tento týden výsledková sezona za druhý kvartál roku. Tradičně ji otevřou velké bankovní domy, které nám svými čísly poskytnou také náhled do stavu americké ekonomiky. Dívat se proto budeme především na úroveň depozit a úvěrů, vývoj rezerv a odpisů a také na poměr nesplácených úvěrů a celkových úvěrů. Co se týče pohledu na samotné banky, ty asi žádná sláva nečeká. Konsensus očekává od sektoru 24% meziroční pokles čistého zisku na akcii, což bude především výsledkem budování rezerv na horší časy, jelikož od příjmů se očekává mírný růst.

Důležitá budou také kvartální čísla od tchajwanského výrobce čipů TSMC, který uspokojuje poptávku od velkých klientů jako Apple nebo AMD a tím pádem nám dá náhled do stavu odvětví jako takového. V posledních týdnech jsme dostali dvě protichůdné zprávy, kde značně zhoršený výhled od Micron Technology a mírně lepší výsledky od Samsungu indikovaly odlišné směřování polovodičového sektoru. Osobně si myslíme, že zatímco 2Q22 bude u TSMC ještě úspěšný, opatrný výhled bude působit jako studená sprcha. Vzhledem k historicky nízkým valuacím napříč celým sektorem (forward P/E jen 14,4x) je však nemožné dopředu odhadnout, jak si trh čísla nakonec přebere.

Čímž se plynule dostáváme k odhadům pro výsledkovou sezonu jako takovou. Čísla firem za uplynulý kvartál budou dle našeho názoru poměrné nedůležitá a na co bude trh reagovat, budou výhledy na druhé pololetí roku. Situace je totiž proti 1Q22 odlišná v tom, že spolu se zhoršující se spotřebitelskou náladou (University of Michigan Consumer Sentiment index je na nižších hodnotách než byl v roce 2008) začíná klesat i spotřeba. Silná poptávka byla pro firmy ochranou před inflačními tlaky na nákladových položkách, tahle brzda však nyní začíná selhávat.

Index S&P 500 momentálné obchoduje s forward P/E na úrovni 16x, což implikuje, že investoři očekávají opatrnější výhledy a s tím spojené přecenění očekávaných zisků směrem dolů. K tomu zatím pořád nedošlo a analytici malují pro tento rok 10% růst agregovaných zisků, stejně jako před třemi měsíci. Váha se nicméně jednoznačně přesunula ve prospěch hodnoty na úkor růstu. Primárním tahounem bude v tomto kvartálu i po zbytek roku energetický sektor, jehož čistý zisk by měl v tomto roce narůst o 140 % a bude tak tvořit téměř 20 % veškerého zisku S&P 500. A to navzdory tomu, že dle tržní kapitalizace má na indexu S&P 500 jen 4% váhu.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?