Politico: Blíží se konec „Made in Europe"?

byznys

Náklady na energie, které v roce 2022 dosáhly rekordních úrovní, se staly příliš vysokými pro mnoho výrobních firem, aby mohly zůstat konkurenceschopné pokud zůstanou v Evropě.

Politico: Blíží se konec  „Made in Europe"?
Ilustrační foto
17. ledna 2023 - 06:20

Masivní balík amerických dotací pro zelený průmysl zároveň šokoval a rozhněval představitele EU, kteří vidí, že USA – údajný spojenec – láká podniky k přesunu přes Atlantik, píše  Politico.

Energetická krize je obzvláště akutní v odvětvích skla, chemikálií, kovů, hnojiv, celulózy a papíru, keramiky a cementu, které vyžadují nejvíce energie pro průmyslovou výrobu a zaměstnávají 8 milionů lidí. Evropští lídři však tváří v tvář stále rostoucí ekonomické konkurenci ze strany Číny a stále více protekcionistických Spojených států otevřeně varují před nákazou „deindustrializace“, která postihuje veškerou výrobu na celém kontinentu.“ Pokračuje článek.

V silvestrovském e-mailu zaměstnancům označil evropský komisař pro vnitřní trh Thierry Breton posílení konkurenceschopnosti Evropy za „nejvyšší prioritu“.

„Vysoké ceny energií v Evropě budou i nadále ovlivňovat naše spoluobčany, stejně jako celé průmyslové dodavatelské řetězce a [malé a střední podniky],“ píše Breton. „Zároveň se, Spojené státy a další země snaží, nikoli bez úspěchu, přiláká naši průmyslovou kapacitu. Bez silné výrobní základny je ohrožena bezpečnost dodávek, exportní příležitosti a vytváření pracovních míst v Evropě".

Ceny v posledním měsíci klesly, ale zůstávají výrazně nad průměrem za poslední desetiletí a mnozí se stále obávají, že velké firmy jednoduše přesunou výrobu mimo Evropu, zatímco malé podniky by mohly úplně ukončit činnost.

„Vzhledem ke krokům USA a Číny vidíme skutečné nebezpečí deindustrializace a deinvestic,” řekl pro Politico vysoký úředník Evropské komise.



Evropská komise ve svém každoročním průzkumu trhu práce zveřejněném minulý měsíc uvedla, že zaměstnanost v EU zůstává silná navzdory vývoji na Ukrajině, přičemž nezaměstnanost v červenci klesla na 6 %. Ale také varovala, že pokračující vysoké náklady na energii představují „vážné riziko“ pro pracovní místa v EU, zejména v energeticky náročných výrobních odvětvích.

Varování podniků zesílilo, stejně jako výzvy ke koordinované akci na úrovni EU na záchranu evropské výrobní základny. Francie požaduje komplexní novou celoevropskou strategii „made in Europe“, poznamenává Politico.

„EU utratila ve třetím čtvrtletí odhadem 101 miliard eur za plyn, ve třetím čtvrtletí 2021 to bylo jenom 29 miliard, je to nejvyšší částka za posledních deset let,,“ uvádí zpráva zveřejněná na webu Evropské komise.

(rp,prvnizpravy.cz,politico,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif