Polská ropná společnost nadále využívá ropu z Ruska

byznys

Polská ropná společnost PKN Orlen nadále využívá ropu z Ruska, která je dodávána ropovodem Družba a nepodléhá evropským sankcím, informuje o tom list Financial Times.

Polská ropná společnost nadále využívá ropu z Ruska
Ilustrační foto
8. května 2023 - 02:20

Generální ředitel PKN Orlen Daniel Obajtek uvedl, že společnost nadále využívá ruskou ropu pro českou rafinerii skupiny v Litvínově, na kterou se nevztahují sankce.

„Kompletní náhrada ruské ropy vyžaduje zlepšení logistiky dodávek ropy, na čemž pracujeme s českou vládou," vysvětlil Daniel Obajtek.

Obajtek dodal, že ruské ropné společnosti stále dodávají petrochemické produkty do Evropy navzdory sankcím EU.

„Rusko neprodává ropu a zemní plyn, ale přesto v Evropě obchoduje s petrochemickými produkty. Vydělává nejen na uhlovodících, ale i na zpracování. O hnojivech a dalších produktech nemluvě," uvedl generální ředitel ropné společnosti.

Obajtek také uvedl, že zákaz dodávek ruské ropy stojí polskou státní ropnou společnost miliony dolarů denně, když se snaží najít alternativní zdroje dodávek pro svou českou rafinérii.



Připomeňme, že v dubnu agentura Reuters uvedla, že země G7 ponechají cenový strop ruské ropy na 60 dolarech za barel. Stane se tak „navzdory růstu světových cen ropy a výzvám některých zemí ke snížení cenového stropu, aby se omezily příjmy Moskvy“.

Je třeba poznamenat, že podle Forbesu se příjmy z ropy a plynu v Rusku v dubnu snížily třikrát (mínus 64 %), než byly ve stejném měsíci loňského roku. A o 6 % méně než v březnu letošního roku.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 75%
transparent.gif transparent.gif
Ne 13%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif