Pražská burza je v posledních dnech vlastně jen ČEZ

byznys

Evergreen ČEZ. Vlastně se v posledních dnech na BCPP točí vše kolem ČEZu. Elegancí motýlího letu se odpoutal od hranice 1 000 CZK a stal se opět nejobchodovanější akcií s podílem přes tři čtvrtiny na celkovém objemu.

Pražská burza je v posledních dnech vlastně jen ČEZ
Ilustrační foto
15. února 2023 - 09:40

Americká inflace, asi nejsledovanější makroindikátor tohoto týdne, skončila mírně nad konsensem. To zklamalo investory, aspoň podle prvotní reakce, kteří spíše spekulovali lepší výsledek s výhledem na uvolněnější politiku Fedu. Jenže zveřejněná data jsou právě opačná. Otázkou je, jak to bude interpretováno, komentuje Bohumil Trampota, analytik Komerční banky.

Hlavní index tuzemské burzy PX dnes posílil o +0,88 % (1 410,37 b.).

Evergreen ČEZ. Vlastně se v posledních dnech na BCPP točí vše kolem ČEZu. Elegancí motýlího letu se odpoutal od hranice 1 000 CZK a stal se opět nejobchodovanější akcií s podílem přes tři čtvrtiny na celkovém objemu. Jen dnes posílil o vysokých +3,36 % na 1 047 CZK. To znamená desátý růstový obchodní den v řadě. Od začátku roku si tak připsal zisk +35,97 %. Raketový růst pohání palivo možné restrukturalizace, která stále častěji rezonuje v éteru. Moneta (+0,71 %, 84,60 CZK) a Philip Morris ČR (+0,35 %, 17 200 CZK) následovaly s velkým odstupem.

Oslabil Colt (-0,34 %, 586 CZK) a v závěru obchodování klesla ještě Kofola (-0,40 %, 252 CZK) a Erste (-0,19 %, 853,40 CZK).



Prvotní reakce zámořského indexu S&P 500 byla na vyšší než očekávaná inflační data negativní a index otevřel seanci asi 0,7 % v mínusu. Nicméně záhy se situace uklidnila a křivka zamířila opět nad nulu.

Evropský index STOXX Europe 600 byl do zveřejnění inflace u USA solidně v plusu. Po tomto reportu skokově oslabil a eliminoval všechny úterní zisky. Pak ale došlo opět k obratu, a nakonec, krátce před koncem úterního obchodování je asi +0,5 % v plusu blízko denních maximálních hodnot.  

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?