Rostoucí napětí mezi USA a Čínou je pro trhy dalším strašákem

byznys

Spekulace ohledně návštěvy předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Pelosiové na Tchaj-wanu vyvolala další vlnu pnutí mezi USA a Čínou. Letadlo s Pelosiovou na Tchaj-wanu nakonec přistálo před pátou odpolední hodinou našeho času.

Rostoucí napětí mezi USA a Čínou je pro trhy dalším strašákem
Ilustrační foto
3. srpna 2022 - 10:20

Jde o první návštěvu představitele vrcholné americké politiky v této zemi po 25 letech. Čína v reakci na to pohrozila odvetnou reakcí, píše v komentáři Martin Gürtler, analytik Komerční banky.

Pro finanční trhy je toto další negativní signál, který přichází uprostřed sílících obav ohledně zpomalení růstu globální ekonomiky a recese v Evropě či USA. Akciové trhy tak v průběhu evropského obchodování klesaly, stejně tak i tržní úrokové sazby. Nárůst rizikové averze se projevil v posílení dolaru vůči euru o zhruba 0,6 % k hladině 1,02 USD/EUR.



S blížícím se zasedáním ČNB, které je na programu ve čtvrtek, pokračovala v oslabování i česká koruna. Ta se v pondělí dostala nad hranici 24,65 CZK/EUR. Investoři v průběhu posledních přibližně dvou týdnů postupně snižovali sázky na čtvrteční zasedání. Místo dalšího mírného zvýšení úrokových sazeb tak nyní trhy očekávají jejich stabilitu.

(rp,prvnizpravy.cz,kb,foto:arch.)



Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif