Rusko kupuje automobilku Renault za dva rubly

byznys

Majetek francouzské automobilky v Rusku v hodnotě asi 2,2 miliardy dolarů se stal prakticky zdarma majetkem Ruské federace. Bylo tak zachráněno 45.000 pracovních míst. Výroba bude pokračovat pod sovětskou značkou „Moskvič'.

Rusko kupuje automobilku Renault za dva rubly
Ilustrační foto
17. května 2022 - 09:01

Důsledky stažení francouzské automobilky z ruského trhu! Rusko koupilo ‚Renault‘ za dva rubly!

Majetek francouzské automobilky v Rusku v hodnotě asi 2,2 miliardy dolarů se stal prakticky zdarma majetkem Ruské federace. Bylo tak zachráněno 45.000 pracovních míst. Výroba bude pokračovat pod sovětskou značkou ‚Moskvič'

Dohoda stanoví, že Renault se může vrátit do Ruska a vzít si zpět svůj majetek do šesti let.

Ruská federace včera koupila v Rusku majetek francouzské automobilky „Renault“ v hodnotě více než 2,2 miliardy eur za pouhé dva rubly! Podle Kremlu se tak stalo proto, že se francouzská firma v březnu kvůli západním sankcím stáhla z Ruska a bylo nutné zachránit 45 tisíc pracovních míst. Bylo oznámeno, že slavná sovětská značka „Moskvič" se bude v budoucnu vyrábět v továrně „Renault" v Rusku.

Ruské ministerstvo průmyslu a obchodu oznámilo, že francouzská automobilka byla svěřena vedení moskevské městské vlády a jednoho státního výzkumného centra.

„Ruský majetku ve „skupině Renault" se stal majetkem státu. Byly podepsány dohody, které stanoví převod ruského majetku v „Reno" do rukou Ruské federace a moskevské vlády. Tyto smlouvy umožňují převod akcií „Renault Russia“ na město Moskva a akcií „AvtoVAZ“, které měli Francouzi, na Ústřední výzkumný a vývojový ústav pro automobily a motocykly NAMI,“ oznámilo ruské ministerstvo.

Město Moskva tak bude vlastnit 100 procent akcií „Renault Russia", která také vyrábí značku automobilů "Nissan", zatímco 67,69 procenta francouzských akcií „Avtovaz" se stane majetkem NAMI. Zbytek akcií bude převeden na ruskou státní technologickou korporaci „Rostek".

Smlouva navíc stanoví, že Renault se může vrátit do Ruska a vzít si zpět svůj majetek do šesti let.

„Pokud se „Renault" nevrátí do Ruska během této doby, zahrneme všechny naše investice a další náklady při vyrovnání účtů. Nikomu nic nedáme,“  zdůraznil ruský ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov.


Ředitel společnosti „Renault Russia", Luka de Meo, uvedl, že transakce byla provedena v souladu se zákonem.

„Udělali jsme těžké, ale nezbytné rozhodnutí. Děláme zodpovědný krok směrem k našim 45.000 zaměstnancům v Rusku. Tento krok zachoval efektivitu skupiny a její schopnost vrátit se v budoucnu do Ruska v jiném kontextu,“  řekl De Meo.

Moskevský starosta Sergej Sobjanin také řekl, že se rozhodl provozovat továrnu na automobily ve městě, aby zachránil pracovní místa.

„Výroba bude pokračovat pod slavnou sovětskou značkou „Moskvič",“ řekl Sobjanin.

Tato dohoda byla uzavřena poté, co byl „Renault“ jako většina západních společností nucen stáhnout se z Ruska kvůli sankcím. Analytici říkají, že západní společnosti se snaží najít způsob, jak nepřijít o všechna svá aktiva v Rusku, protože už nyní trpí obrovskými ztrátami kvůli stažení z tohoto trhu.

„Západní společnosti se snaží řešit tuto novou situaci. Dohoda, kterou Rusko uzavřelo s „Renaultem", je jedním z dobrých příkladů pro každého, pokud se zahraniční společnosti chtějí vrátit do Ruska,“ říkají odborníci.



McDonald's prodává podnik v Rusku

Americký řetězec restaurací rychlého občerstvení „McDonald's", který se v březnu stáhl z Ruska, včera oznámil, že po 30 letech podnikání zahájil v této zemi proces prodeje svého podniku. V rámci úplného odchodu z ruského trhu hodlá „McDonald's" odepsat „nepeněžní aktiva" ve výši asi 1,2 miliardy až 1,4 miliardy dolarů.

„Humanitární krize způsobená válkou na Ukrajině a náhlá změna nepředvídatelnosti podnikatelského prostředí vedly McDonald's k závěru, že další vlastnictví společnosti v Rusku již není udržitelné,“ uvedla společnost v prohlášení.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?