Rusko vyhrálo hospodářskou a finanční válku proti EU

byznys

„Dosáhneme kolapsu ruské ekonomiky prostřednictvím západních ekonomických sankcí uvalených v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu," řekl 1.března Bruno Le Maire, francouzský ministr financí.

Rusko vyhrálo hospodářskou a finanční válku proti EU
Ilustrační foto
20. května 2022 - 09:01

„Ruské devizové rezervy tají jako sníh na slunci a slavná válečná truhla Vladimira Putina je již zredukována téměř na nic“,  jsme se mohli dozvědět od stejného autora, den po masivním zvýšení úrokové sazby o 20% z centrální banky Bank of Russia.

„Všechna ruská aktiva, která spojenci zmrazí, představují „téměř 1 000 miliard dolarů“ , dodal tentýž Bruno Le Maire,  který si ani na vteřinu nepředstavoval, že takové prohlášení potvrzující čistou a prostou krádež bude mít důsledky.

Skutečnost, kterou si vysnil pan Bruno Le Maire, je zcela jiná

Všichni mohli pozorovat – kromě našich „vůdců“ znovuzvolených na pětileté funkční období – „že je velmi zajímavé pozorovat zmatené tváře televizních ekonomů, když diskutují o západních sankcích proti Rusku [ii] : tyto sankce, které měly v březnu 2022 zničit ruskou ekonomiku, naopak vedly k výraznému posílení rublu a neméně výraznému oslabení západních ekonomik.

Čínští ekonomové byli schopni identifikovat příčinu: Ruská měna opustila spekulativní trh a byla posílena zastavením odlivu kapitálu a vládní kontrolou. Jinými slovy, vydáním pouhých tří dekretů dokázal V.Putin zajistit finanční a ekonomickou stabilitu země. Zakázal Rusku financovat ekonomiky národů nepřátelských (tomu samému Rusku) nebo prodávat skutečné produkty za fiktivní peníze. Situaci dále normalizoval příkaz k prodeji plynu pouze prostřednictvím platby denominované v rublech s povinností otevřít si ad hoc účet v Rusku.

Rusko je nyní schopno udržet kladnou platební bilanci a solidní obchodní přebytek. Čínští soudruzi" považovali tento příklad za velmi zajímavý do té míry, že Peking dokonce zvažuje provedení nárazového testu, aby zjistili, jak by jejich vlastní finanční systém mohl mít prospěch z uvalení sankcí.

Dokonce i Michail Khazin [iii] , který je obecně velmi kritický k ruské vládě a Elvíře Nabiullinové [iv] osobně, nyní uznává skutečnost, že dočasné zavedení extrémně vysoké úrokové sazby ve výši 20 % ze strany centrální banky bylo nezbytné a prospěšné. Tento ekonom předpovídá úrokovou sazbu 12 % do června a její postupný pokles. Ve střednědobém horizontu to povede k normální dostupnosti úvěrů pro reálný a nespekulativní sektor ekonomiky. A tak dále... dolary a eura opouštějí Rusko a má smysl je kupovat pouze na turistické cesty a drobné obchodní operace.

V mezinárodním měřítku bude rubl používán ke kontrole obchodu v rámci gigantického regionu – kontinentální oblasti – sloužící jako pevný základ pro transakce zahrnující suroviny, produkty a přímé investice. Mezitím se západní finanční systém zhroutí. Bloomberg nakonec minulý týden s  přiznal, že rubl byl nejstabilnější měnou v roce 2022 ... i když Biden prorokoval, že to bude 200 rublů za dolar, protože zpanikaření Rusové kupovali dolary za 150 rublů. Nyní se cena pohybuje kolem 63!



Důvodem je to, že západní sankce odřízly všechny ruské občany a podniky od všech transakcí v dolarech nebo eurech, kromě těch, které zahrnují fyzickou měnu. Tato situace se pravděpodobně nezmění: maniaci stojící za politikou sankcí si toto selhání nedokážou přiznat a budou se i nadále zdvojnásobovat, i když se jejich ekonomiky zhroutí. Rusko výzvu přijalo: probíhá finanční válka, všechny zbývající mezery jsou uzavřeny a nebude cesty zpět.

Na druhou stranu Rusko nijak nespěchá s tím, aby přestalo prodávat ropu a plyn Západu, jak požaduje mnoho ruských vlastenců. Dokud bude Západ moci platit v rublech, Rusko je přijme a najde to jako vhodný způsob financování, aby vyhrálo svou zástupnou válku proti NATO a vyzbrojilo civilní sektory ekonomiky. Čas se krátí, protože „západní partneři“ se potápí a již nebudou moci hromadit rubly.

Tentýž Bloomberg začíná panikařit z přibližování se parity euro-dolar. Eurozóna ztratila od začátku března 2022 12 % své hodnoty a proces se zrychluje. Je to skutečné fiasko – zhroucení mýtu o nejdůvěryhodnějším finančním nástroji světa. Byly doby, kdy euro kleslo o 10 % za jediný rok, a to už byl šok. Ale 12 % za pouhých 65 dní? Je to zcela nové dobrodružství pro „nejdůvěryhodnější rezervní měnu na planetě“.


Kolaps eura podporuje inflaci. Inflace výrobců již dosahuje 40 %, zatímco spotřebitelská inflace dosáhla v několika zemích 12 %. Nikdo neví, jak tento proces zastavit. Norská výzkumná firma Rystad Energy reagovala na žádost EU, aby předpověděla stav energetického trhu, a došla k závěru, že v nadcházející zimě by Evropa měla očekávat Perfect Storm, nevyhnutelnou „dokonalou bouři“ . „Poptávka po zkapalněném zemním plynu celosvětově převýší nabídku a výsledkem bude ztrojnásobení ceny. Evropa bude nucena zaplatit 3 500 dolarů za 1 000 m3 plynu, zatímco některé zakázky pro Polsko a Pobaltí dosáhnou 4 200 dolarů."

Hlavním příjemcem této „dokonalé bouře“ bude podle Norů... Rusko, které bez námahy kompenzuje ztráty kvůli sankcím díky příjmům z exportu zemního plynu . Tito experti také předpovídají další posilování rublu jako nejoblíbenější a nejdůvěryhodnější měny na energetickém trhu . Mezitím je osud eura považován za nezáviděníhodný: V prosinci by se mohlo obchodovat pod dolarem. Norové také varovali: Pokud Putin zpomalí dodávky plynu do severní a střední Evropy o třetinu, dojde ke katastrofě do poloviny podzimu 2022.


The Economist se mezitím odvolal na schůzku V. Putina s ekonomickým blokem ruské vlády z 12. května a považoval ji za symbolicky důležitou: Rusko přešlo do útoku a hodlá zacpat díry ve svých dovozech a vytvořit „šedý trh“ za použití 2,3 bilionu rublů ruského rozpočtového přebytku. O čem to je ? Ruský ekonom Alexander Losev [v] nabízí následující pohled:

„Místopředseda vlády Černyšenko informoval o vytvoření skupiny dodavatelů, kteří budou kompenzovat dovoz počítačového a síťového vybavení [ztraceného kvůli sankcím]. Objednávky jsou přijímány ze všech sektorů světa. "ekonomika, podniky velké i malé. Nakupování bude decentralizované a bude probíhat prostřednictvím většího počtu malých podniků, které se nebojí sankcí ze strany Američanů a mohou organizovat tento „šedý trh“." ziskový obchodní sektor, protože ruská vláda ruší dovozní cla na high-tech produkty ."

Rusko bude samozřejmě i nadále pracovat na náhradě dovozu. Bloomberg také trval na tomto bodu: nejnebezpečnějším vývojem pro světovou ekonomiku by bylo, kdyby si Rusko vybudovalo svůj vlastní ekonomický model a vypůjčilo si prvky z čínského systému.

K tomu mají Rusové vše, co potřebují: Putinovu politickou vůli, gigantické zásoby přírodních zdrojů, velký rozpočtový přebytek a rozvinutou infrastrukturu. Jakmile bude sestavena databáze všeho, co chybí, a tok „šedého importu“ bude zpřesněn nebo nahrazen domácí produkcí, může se Evropa rozloučit se svou ekonomickou suverenitou... již ztratila svou politickou suverenitu.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 78%
transparent.gif transparent.gif
Ne 11%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 11%
transparent.gif transparent.gif