Ruský sankční bumerang: Krach bank tvrdě zasáhl německé střadatele

byznys

Sankce proti Rusku a rozsáhlé vyloučení země z mezinárodních platebních transakcí si vybírají svou daň i v bankovním sektoru – a poprvé to postihlo i tisíce zákazníků německých bank.

Ruský sankční bumerang: Krach bank tvrdě zasáhl německé střadatele
Ilustrační foto
15. května 2022 - 06:20

Amsterdam Trade Bank, známá také v Německu jako FIBR Bank, musela  podat návrh na insolvenci . Je přímým důsledkem úzkých obchodních vztahů s ruskými zákazníky nebo partnery, kteří záviseli na podnikání v Rusku.

Poté, co se vídeňské Sberbank Europe AG, jako 100% dceřiné společnosti Sberbank Russia,  podařilo  v březnu právě vyhnout insolvenci (která ji však neuchránila před její  současnou likvidací  ), protože příliš mnoho zákazníků si vybralo své vklady kvůli ruských sankcí, FIBR Bank nyní trpí tímto osudem.



Postiženo 6000 německých zákazníků

Hlavním důvodem krachu je situace mateřské společnosti FIBR Alfa Bank, kterou vlastní ruský oligarcha Michail Fridman a která byla existenčně otřesena především americkými a britskými sankcemi  . Bankrot se týká 23 000 zákazníků, z toho 6 000 z Německa.

Pojištění vkladů platí pouze v omezeném rozsahu

Evropské pojištění vkladů, tzv.  holandský záruční systém, se nově vztahuje i na postižené osoby z Německa; částky zaplacené nebo investované jsou však chráněny pouze do výše 100 000 eur - nikoli na účet, ale jako  jednorázová maximální částka  na zákazníka.

Celková chráněná částka se pohybuje kolem 700 milionů eur; výše německých ztrát – i když o tom nebyly poskytnuty žádné informace – bude pravděpodobně výrazně vyšší. Němečtí občané tedy také trpěli na této „frontě“ v novém konfliktu mezi Východem a Západem – a nebudou to poslední. Apoiktické prohlášení Roberta Habecka ohledně ruských sankcí  –  „Samozřejmě si ublížíme. To je naprosto jasné“  – ukazuje se jako cynické proroctví.

(rp,prvnizpravy.cz, jouwatch,foto:srch)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif