Růst aktivity ve výrobě i službách brzdí

byznys

Nálada na finančních trzích dnes byla opět negativní. Akciové trhy klesaly. Dolar proti euru mírně ztrácel. IRS sazby v USA lehce klesly, v eurozóně stagnovaly. Americký dolar proti euru opět oslabil nad hladinu 1,070.

Růst aktivity ve výrobě i službách brzdí
Ilustrační foto
24. května 2022 - 19:18

Středoevropské měny se pohybovaly smíšeně. Koruna a maďarský forint proti euru během dne slábly. Koruna následně ztráty korigovala. Polský zlotý proti euru posílil, píše v komentáři Michal Brožka, analytik Komerční banky.

Dnes zveřejněné indexy nákupních manažerů v eurozóně i USA spíše celkově zklamaly oproti odhadům větším poklesem. Stále se však nacházely bezpečně v pásmu rostoucí aktivity výroby i služeb. Na druhou stranu zde byly i pozitivní překvapení, když například německý výrobní PMI vzrostl nad odhady.

Česká ekonomická důvěra dle dnes zveřejněných dat v květnu vzrostla, ovšem rozdíly ve vývoji mezi jednotlivými složkami byly silné. Podnikatelská důvěra citelně vzrostla zejména díky průmyslu a obchodu, přičemž důvěra ve službách stagnovala a ve stavebnictví klesla. Výrazný další pokles ovšem zaznamenala důvěra spotřebitelů. Její úroveň je nyní nejnižší od května 2012.

(rp,prvnizpravy.cz,kb,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif