Růst německých cen výrobců opět předčil očekávání

byznys

Z hlediska dat pátek přinesl překvapení ve formě rychlejšího růstu německých výrobních cen a lepších týdenních statistik z amerického trhu práce.

Růst německých cen výrobců opět předčil očekávání
Ilustrační foto
23. října 2022 - 10:35

Meziměsíční růst cen průmyslových výrobců v Německu zpomalil z 7,9 % v srpnu na 2,3 % v září, když odezněl vliv skokového nárůstu velkoobchodních cen energií, ke kterému během letních prázdnin na světových trzích došlo, píše v komentáři Martin Gürtler, analytik Komerční banky.

Finanční trh však čekal výraznější pokles meziměsíční dynamiky na 1,5 %. V meziročním vyjádření růst německých průmyslových cen v září stagnoval na 45,8 %. Týdenní počty nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA za minulý týden klesly z 226 tis. na 214 tis., což bylo oproti tržnímu konsensu o zhruba 20 tis. méně. Nadále tak potvrzují napjatost tamního trhu práce. Indikátor důvěry podnikatelů od filadelfského Fedu zaznamenal v říjnu zlepšení, avšak v menším rozsahu, než se čekalo. Jeho úroveň navíc zůstává z historického úhlu pohledu nízká.

V Polsku došlo ke zveřejnění vývoje reálných tržeb z průmyslové činnosti za září, který pozitivně překvapil. Jejich meziroční růst zpomalil z 10,9 % na 9,8 %, zatímco analytici v průměru očekávali snížení na 8,8 %. Oproti Německu překvapily zářijové ceny průmyslových výrobců v Polsku nižší dynamikou. Ta se v meziměsíčním vyjádření snížila z 0,8 % na 0,2 %, když se čekal nárůst na 0,9 %. V proinflační směru naopak v Polsku překvapil růst mezd. Ten v září zrychlil z meziročních 12,7 % na 14,5 %, což bylo o více než procentní bod na očekáváním trhu. Růst mezd tak v Polsku zůstává hodně dynamický a kompenzuje velkou část inflace (ta v září činila 17,2 %).



Člen bankovní rady ČNB Oldřich Dědek poskytl rozhovor týdeníku Ekonom. V tom uvedl, že by podpořil další zvyšování úrokových sazeb v případě, že by došlo k obnovení tlaků na oslabení české koruny či v případě, že by růst mezd zrychlil nad 8 %. To, že růst mezd zrychlí nad tuto úroveň, je podle nás velmi pravděpodobné, v další zvyšování sazeb ze strany nové bankovní rady ČNB však nevěříme. Oldřich Dědek se tak přidal ke skupině centrálních bankéřů, která dynamický mzdový vývoj uvádí jako jedno z hlavních rizik pro současnou vyčkávací strategii ČNB. Dědek také uvedl, že by zvažoval ukončení intervencí centrální banky na devizovém trhu v případě, že by existovaly jasné signály o tom, že inflace dosáhla vrcholu. To však podle něho ještě nenastalo.

Dolar byl v pátek mírně slabší, koruna zůstala beze změny. Americký dolar v průběhu dnešního evropského obchodování mírně oslabil o zhruba 0,2 % a k euru se obchodoval kolem 0,98 USD/EUR. Posílení společné evropské měny pravděpodobně pomohlo k posílení maďarskému forintu a polskému zlotému. První zmíněný k euru zpevnil o přibližně 1 %, ten druhý pak 0,5 %. Kurz české měny však zůstal vesměs beze změny a ta se tak nadále obchodovala poblíž 24,54 CZK/EUR.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?