Šéf Gazpromu pro Evropu: Nord Stream 2 je připraven k práci

byznys

Druhý baltský plynovod je připraven k provozu. Na Petrohradském mezinárodním ekonomickém fóru to prohlásil šéf Gazpromu Alexej Miller.

Šéf Gazpromu pro Evropu: Nord Stream 2 je připraven k práci
Alexej Miller, šéf Gazpromu
17. června 2022 - 10:30

„Gazprom" varoval EU, že plyn nemůže být směnnou komoditou a spotové stránky jsou nelikvidní, domnívá se šéf „Gazpromu". Poznamenal, že Evropané mohou poděkovat svým regulátorům za vysoké ceny a přitom Nord Stream 2 je připraven k práci.

Poptávka v Asii mezitím poroste a nelze vyloučit, že evropští dovozci budou muset soutěžit s asijskými o LNG, ze kterého bude plynové zlato, poznamenal Alexej Miller. Dodal, že o opravě kompresorové stanice Portovaya zatím není rozhodnuto. Německý Siemens mlčí a snaží se najít cestu ven.

Jak uvedl EADaily , dnes cena plynu na evropských burzách poprvé od března přesáhla 1 500 USD. Podle operátorů NEL, Opal, Bulgartransgaz a GTS Operator of Ukraine mohou dodávky ruského plynovodu dnes klesnout až na 125 milionů metrů krychlových. Současné dodávky přes Nord Stream tak dosahují 67 milionů metrů krychlových v denním ekvivalentu a nominace na ukrajinský tranzit a evropskou větev Turkish Stream činí 42 milionů metrů krychlových a 16 milionů metrů krychlových.

125 milionů metrů krychlových bude novým historickým minimem pro export ruského plynu do Evropy, s výjimkou Turecka. Den předtím, 15. června, činily zásoby 157 milionů metrů krychlových, na začátku měsíce přesáhly 200 milionů metrů krychlových.



Současný pokles dodávek ruského plynu spojený s odstavením závodu Freeport LNG LNG ve Spojených státech může vést k tomu, že Evropa bude přijímat méně než 100-150 milionů metrů krychlových plynu denně. V první řadě to ovlivní naplnění skladovacích prostor pro další topnou sezónu.

14. června Gazprom oznámil, že německý Siemens nevrátil jednotky plynového kompresoru z opravy a společnost byla nucena snížit kapacitu Nord Streamu ze 167 milionů metrů krychlových denně na 100 milionů metrů krychlových. Sám Siemens situaci vysvětlil kanadskými sankcemi, které na Rusko uvalil 8. června. Jednotky byly opraveny v Montrealu a výrobce o situaci informoval kanadskou a německou vládu.

Ruská společnost již 15. června oznámila, že je nucena zastavit další blok kvůli konci období generální opravy a kapacita Nord Streamu se sníží na 67 milionů metrů krychlových denně.


Gazprom má nevyužité kapacity pro nasmlouvaný tranzit přes ukrajinský bod Sudzha a Turkish Stream. Jsou však poloviční než vyřazené kapacity Nord Streamu a dosahují 50 milionů metrů krychlových za den.

Situace s baltským plynovodem byla důsledkem kanadských sankcí, takže není jisté, že Gazprom bude souhlasit s vyplacením dalších prostředků Ukrajině za dodatečný tranzit, čímž zaplatí sankce proti Rusku.


(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)



Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif