Středoevropské měny opět korigovaly zisky z předchozích dní

byznys

Meziroční růst spotřebitelských cen v Maďarsku v říjnu zůstal bezpečně nad hranicí 20%, když meziměsíčně ceny vzrostly o silná 2%.

Středoevropské měny opět korigovaly zisky z předchozích dní
Ilustrační foto
10. listopadu 2022 - 10:40

Za silnou meziměsíční dynamikou byly zejména ceny potravin a bydlení, které zahrnují ceny energií, komentuje  Kevin Tran Nguyen, analytik Komerční banky.

Meziroční růst potravin se v říjnu přehoupnul nad 40%, což je nejvyšší úroveň v EU. V souvislosti s pokračujícím zdražováním potravin, tamní vláda oznámila, že rozšiřuje cenové stropy také na brambory a vejce. Tamní vláda mimo jiné již zavedla stropy pro ceny energií pro domácnosti, hypoteční sazby a jiné potraviny. Podle nás inflace bude vrcholit mezi 23-24 % ve Q123. Maďarský forint odepsal 0,17%.



Smíšené výsledky amerických voleb, kde nedošlo k očekávánému přesvědčivému vítězství republikánské strany, byly částečným impulzem pro pokles na tamních akciových trzích. Americké tržní sazby jen nepatrně vzrostly. Investoři nicméně především vyhlížejí zítřejší inflaci v USA. Dolar dnes výrazně posiloval a vůči euru připsal více než 0,5% a opět se přiblížil do těsné blízkosti parity. Středoevropské měny dnes opět ztrácely, když korigovaly zisky z předchozích dnů. Česká koruna potom co na začátku týdne zaznamenala nejsilnější úroveň od února letošního roku zpočátku výrazně oslabila, aby ke konci dne skončila poblíž otevírací úrovně. Polský zlotý před zveřejněním výsledku dnešního zasedání tamní centrální banky oslabil až nad 4,70PLN/EUR (-0,4 %).

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 67%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif