Trhy vyčkávají na rozhodnutí centrálních bank

byznys

V Evropě byly zveřejněny finální PMI v eurozóně a Německu za duben. Oproti předběžným odhadům zde již k zásadním revizím nedošlo.

Trhy vyčkávají na rozhodnutí centrálních bank
Ilustrační foto
5. května 2022 - 08:50

Nadále tak platí, že sektor služeb si i v dubnu optikou těchto indikátorů udržel solidní růst. Mírné zklamání dnes přinesla americká data. Počet nově vytvořených pracovních míst v soukromém sektoru byl dle ADP reportu v dubnu o 136 tis. nižší, než trhy očekávaly, když dosáhl 247 tis. To ale patrně odráží spíše nedostatek pracovní síly. Poptávka po práci totiž v USA zůstává podle ostatních statistik velmi silná. Mírně za očekáváním zaostal i dubnový ISM index aktivity ve službách, píše v komentáři Jaromír Gec, analytik Komerční banky.

My stejně jako trh očekáváme zvýšení úrokových sazeb o 50 bb. Neméně důležitá však bude podoba plánu na snižování bilance, kterou by měla americká centrální banka také představit.



Výraznější pohyby byly patrné u ropy, která v souvislosti se zprávami o plánu na ukončení dovozu této suroviny z Ruska do EU zdražila oproti včerejšku o necelé 4 dolary a pohybovala se lehce pod 109 USD/barel.

Obchodování na tuzemském devizovém trhu se od pondělního oslabení regionálních měn nese v poklidném duchu. Koruna se po celý den pohybovala v úzkém pásmu 24.62-24.68 CZK/EUR. Impuls tak přinese pravděpodobně až dnešní rozhodnutí ČNB a její nová makroekonomická prognóza. My na dnešním zasedání očekáváme stejně jako trh zvýšení základní úrokové sazby o 50 bb na 5,5 %. Středa také naznačila, že se může schylovat k brzkému oznámení jména nového guvernéra ČNB, který do funkce nastoupí od začátku července. Podle informací z médií v poslední době absolvovali schůzky na Hradě viceguvernéři Nidetzký a Mora, šéf Hospodářské komory Dlouhý a člen bankovní rady Michl. Poslední jmenovaný přitom prezidenta navštívil včera, čímž pravděpodobně uzavřel závěrečné kolo rozhovorů Hradu s kandidáty.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif