ÚOHS: Dodavatel šicích strojů STRIMA přistoupil na narovnání

byznys

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil svým prvostupňovým rozhodnutím společnosti STRIMA CZECH s.r.o. pokutu ve výši 4 446 000 Kč za uzavírání zakázaných vertikálních dohod narušujících soutěž.

ÚOHS: Dodavatel šicích strojů STRIMA přistoupil na narovnání
Ilustrační foto
7. července 2022 - 11:20

Soutěžitel STRIMA CZECH s.r.o. (dále jen „STRIMA“) využil možnosti tzv. narovnání, za což mu byla pokuta snížena o 20 %. Proti rozhodnutí nebyl podán rozklad a je už pravomocné.

Podle Úřadu soutěžitel STRIMA, který je dodavatelem šicí techniky (např. značek Janome, Texi, Husqvarna Viking, Pfaff, Singer), v letech 2016-2020 určoval svým odběratelům, maloobchodním prodejcům, minimální nebo pevné maloobchodní ceny, za které mají zboží prodávat koncovým spotřebitelům. Dodržování těchto cen společnost STRIMA kontrolovala a pokud je odběratel nedodržoval, tak jej vyzývala k navýšení cen nejméně na stanovenou úroveň, případně hrozila uplatněním sankcí. Výsledkem zakázaných dohod o určování cen pro další prodej je navyšování cenové hladiny pro koncové spotřebitele, neboť je omezena cenová konkurence mezi jednotlivými prodejci.

K narušení hospodářské soutěže došlo na trzích šicí techniky pro domácnosti a jejího příslušenství na území České republiky i Slovenska. Soutěžitel STRIMA vytýkaným jednáním porušil nejen zákaz stanovený v českém zákonu o ochraně hospodářské soutěže, ale také zákaz stanovený soutěžními pravidly Evropské unie.



Při ukládání pokuty Úřad v rámci polehčujících okolností zohlednil, že soutěžitel STRIMA dobrovolně ukončil protisoutěžní jednání, všechny své odběratele informoval o neplatnosti předmětných dohod a že nastavování maloobchodní ceny je zcela v diskreci odběratelů. Účastník řízení se v rámci procedury narovnání k protisoutěžnímu jednání přiznal, za což mu byla pokuta snížena, jak je uvedeno výše.

(rp,prvnizpravy.cz, tiskové oddělení ÚOHS,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 76%
transparent.gif transparent.gif
Ne 13%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 11%
transparent.gif transparent.gif