USA v technické recesi

byznys

Ekonomika USA ve druhém čtvrtletí navzdory očekáváním trhů poklesla. Mezičtvrtletně v anualizovaném vyjádření se ekonomická aktivita snížila o 0,9 %, oproti očekávanému růstu o 0,5 %.

USA v technické recesi
Ilustrační foto
30. července 2022 - 08:23

Po poklesu o 1,6 % v letošním prvním čtvrtletí se tak jedná již o druhý pokles americké ekonomiky v řadě, čímž vstoupila do technické recese. Pohled do struktury nicméně přehnaný pesimismus brzdí. Váhově nejvýznamnější spotřeba domácností totiž vzrostla o stále silné 1 % q/q (anual.), přestože její dynamika oproti začátku roku zpomalila a mírně zaostala za očekáváním (1,2 %), komentuje Jaromír Gec, analytik Komerční banky.

Na poklesu celkové ekonomické aktivity se výrazně podílely volatilní zásoby, jejichž příspěvek činil -2 pb. Bez jejich vlivu by tak americká ekonomika rostla o 1,1 % q/q. Negativní překvapení bylo spojeno s výrazným poklesem tržních sazeb, které se dnes snížily o 11-17 bb. Trhy si tak dnešní data vyložily jako výraznější varování před dalším prohloubením recese, které by patrně Fed vedlo k přehodnocení tempa utahování měnové politiky v nadcházejících měsících směrem k méně razantnímu zvyšování základních úrokových sazeb.



Německá inflace v červenci zrychlila z 8,2 % na 8,5 % y/y, což bylo výrazně nad konsensem ve výši 8,1 %. Očekáváme, že zavedení poplatku za energie, cestovní pas končící v září a pokračující růst cen potravin pravděpodobně vyženou německou inflaci do dvouciferného teritoria ještě letos a udrží ji zvýšenou až do začátku příštího roku. Překvapení v německé inflaci představuje proinflační riziko i pro zítřejší inflaci za celou eurozónu.

Na korunovém trhu stále panuje většinově prázdninová nálada. Kurz koruny se dnes obchodoval v pásmu 24,53-24,61 CZK/EUR, což je  bezpečně pod hladinou 24,75 CZK/EUR, kterou dříve viditelně bránila ČNB. Tento týden zveřejněná data desetidenní bilance ukazují, že ve druhé červencové dekádě zdaleka nemusela být ČNB na trhu tak aktivní jako v té první. Zatímco v období 1.-10. července vynaložila ČNB podle nás na obranu koruny před oslabením asi 7 mld. EUR, dalších deset červencových dní přineslo o řád menší objemy intervencí, podle našich odhadů v řádu nižších stovek milionů EUR. I tak ale očekáváme od koruny v nejbližších měsících oslabení, které bude vycházet z fundamentů a které nebude ČNB plně kompenzovat.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?