Válka srazila náladu německých spotřebitelů

byznys

Důvěra německých spotřebitelů se v květnu výrazně propadla. Spotřebitelský sentiment nejen že výrazně zaostal za tržním očekáváním, ale dokonce dosáhl vůbec nejnižší hodnoty od počátku měření v roce 2005.

Válka srazila náladu německých spotřebitelů
Ilustrační foto
27. dubna 2022 - 17:39

Na domácnosti tak patrně začínají výrazně doléhat obavy o dopady válečného konfliktu na Ukrajině do inflace a poklesu jejich kupní síly, píše v komentáři Jaromír Gec, analytik Komerční banky.

Viceguvernér ČNB Mora na nadcházejícím zasedání očekává složitou debatu. Před zítřejším začátkem mediální karantény v rozhovoru pro Reuters uvedl, že ČNB nyní stojí před otázkou, zda a jak moc ještě zvyšovat úrokové sazby kvůli rostoucí inflaci, když pokles reálných příjmů bude chladit domácí poptávku. Konkrétní ohledně vývoje úrokových sazeb na příštím zasedání však Mora příliš nebyl. „Dovedu si představit, že teď v květnu nebudeme zvyšovat sazby vůbec. Ale dovedu si také představit, že zvýšíme třeba o procentní bod. Nezdá se mi to moc pravděpodobné, ale může se to stát.“ řekl. My stejně jako trh očekáváme na zasedání příští čtvrtek navýšení základní dvoutýdenní repo sazby o dalších 50 bb na 5,5 %.



Dolar dál těží ze zvýšené rizikové averze na trzích. Dnes odpoledne si k euru připsal další bezmála 1 %, a byl tak nejsilnější za posledních více než 5 let. Obchodování na akciových trzích dnes nemělo jednoznačný trend. Pravděpodobně tak přetrvávaly obavy z dopadů omezení dodávek plynu z Ruska do Evropy, šíření Covidu v Číně a agresivního naladění Fedu ohledně budoucího utahování měnové politiky.

Zvýšená volatilita panuje od včerejška na devizových trzích měn středoevropského regionu, kde byla hlavním spouštěčem včerejšího skokového oslabení měn zpráva o přerušení dodávek ruského plynu do Polska a Bulharska. Vzhledem k téměř 100% závislosti České republiky na plynu z Ruska a absenci alternativních dodavatelů se oslabení pochopitelně nevyhnulo ani české koruně. Ta dnes včerejší ztrátu nepatrně korigovala, stále se však pohybovala nad hladinou 24,50 CZK/EUR.

(rp,regionalninovinky.cz & prvnizpravy.cz, kb, foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif