Ve druhém čtvrtletí si nakonec ekonomika vedle lépe, než se čekalo

byznys

První odhad přinesl růst 0,2 % q/q, zpřesněný pak ukázal na výsledek 0,5 % q/q. Hlavním zdrojem růstu byly zásoby, které k celkovému výsledku přispěly 0,8 pb.

Ve druhém čtvrtletí si nakonec ekonomika vedle lépe, než se čekalo
Ilustrační foto
31. srpna 2022 - 10:20

Předpokládáme, že k tomu mohly přispět pokračující problémy v subdodavatelských řetězcích a s tím související nedokončená výroba hromadící se na skladech. Dalším zdrojem růstu byly fixní investice se svým příspěvkem 0,2 pb. Zde svůj vliv sehrává příliv peněz z fondů EU i investice spojené se zelenou politikou. Čisté exporty naopak mezičtvrtletní růst HDP o 0,5 pb snížily. Příspěvek spotřeby domácností byl jen velmi mírně záporný (-0,02 pb), což je vzhledem ke slabé spotřebitelské důvěře poměrně překvapivé. Vzhledem k lepšímu vývoji spotřeby domácností, než jsme my i ČNB přepokládali, je dnešní výsledek spíše proinflační. Stále tak předpokládáme, že centrální banka v listopadu přistoupí k dalšímu zvýšení úrokových sazeb o 50 bb. Pro úplnost dodejme, že v meziročním srovnání ekonomika rostla v Q2  o 3,7 %, píše v komentáři Jana Steckerová, analytička Komerční banky.



Z pohledu přidané hodnoty k mezikvartálnímu růstu nejvíce přispělo odvětví služeb (0,4 pb), mírně kladný příspěvek vykázal i zpracovatelský průmysl, obchod a ostatní průmysl. Naopak mírně z růstu ukrojilo stavebnictví (-0,05 pb).

Ve třetím čtvrtletí očekáváme mezičtvrtletní pokles HDP o 0,3 %, v tom čtvrtém pak o 0,7 %. Spotřeba domácností se bude podle nás ve zbytku letošního roku snižovat a poklesu se pravděpodobně nevyhne ani průmysl. Za celý letošní rok ekonomika podle našeho odhadu vzroste o 2,5 %, v příštím roce pak její růst zpomalí na 1,7 %. Dosažení předkrizové úrovně ekonomické aktivity očekáváme až ve druhém čtvrtletí příštího roku. Obnovení vyššího tempa růstu ekonomiky předpokládáme spíše až ve druhé polovině příštího roku, kdy by již inflace měla postupně slábnout a vyšší růst nominálních mezd by měl tlumit negativní dopady na kupní sílu domácností. Z celoročního úhlu pohledu v obou letech k růstu ekonomiky přispějí hlavně fixní investice, podpořené čerpáním finančních prostředků z EU, a čistý vývoz. Na jeho vyšší objem budou působit i nižší dovozy spojené s poklesem spotřeby domácností.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif