Ve srovnání s ostatními pražská burza tento týden jen mírně korigovala

byznys

Inflace je vysoká a dále zrychluje. Překvapila, a to jak v USA tak u nás. Centrální banky na to budou muset reagovat a sazby porostou.

Ve srovnání s ostatními pražská burza tento týden jen mírně korigovala
Ilustrační foto
26. června 2022 - 10:30

Situace je však se jmenováním třech „holubic" do bankovní rady ČNB nejistá, což jen zvyšuje očekávání razantnějšího růstu sazeb na dalším zasedání ještě „staré" bankovní rady v červnu. ECB včera sice sazby ještě nezvedla, ale potvrdila ukončení nákupu aktiv v červnu s výhledem na zahájení utahování měnové politiky již na červencovém zasedání, píše v komentáři Bohumil Trampota, analytik Komerční banky.

Pro akciové trhy tedy ne moc povzbudivá situace.

Americký trh

Hlavní index S&P500 za první čtyři dny (Po-Čt) tohoto týdne odepsal 2,21 % (4 017,82 b.). Dnes otevírá, ostatně jak naznačují evropské trhy v hlubokém mínusu. S&P500 hned po zahájení dnešního obchodování padá o 1,5 % pod magickou úroveň 4 tis a dále oslabuje. Dosavadní ztráta nakumulovaná od začátku týdne se tak jistě prohloubí a mohla by být k -5 %.

Evropské akciové trhy

Dnes to nebyl na evropské burzy vůbec pěkný pohled. Vysoké ztráty zaznamenaly prakticky všechny indexy. Většinou odepisovaly mezi 2 a 3 % ale výjimkou nebyly hodnoty k -5 %. STOXX Europe 600 posiloval pouze v pondělí, ostatní dny ztrácel. Dnes krátce před koncem obchodování odepisuje 2,64 % (422,93 b.). Za celý týden bude výkon podobný jako u amerického kolegy k -4 %.



Pražská burza

Pátek

Ani pražské burze se v pátek nevedlo lépe. Index PX odevzdal 2,21 % (1 315,29 b.). Posílit se podařilo jen Kofole (+0,67 %, 299 CZK). To bylo vše, ostatní tituly spadly do červeného teritoria. Nejhůře dopadla Erste se ztrátou 5,67 % (685 CZK). Nevedlo se ani Komerční bance (-2,50 %, 702 CZK). A slabší chvilku si vybral i ČEZ (-2,22 %, 1 189 CZK), který ostatní dny v týdnu posiloval, když investoři pravděpodobně realizovali rychlé zisky dosažené v posledních dnech.

Týdenní výkon

Pražský index PX oslabil jen o 1,11 % (1 315,29 b.). Ve srovnání s ostatními, kteří spadly podstatně hlouběji, to je vlastně slušný výkon. Za celý týden doslova zářil ČEZ. Posílil o +3,93 % (1 189 CZK), když celý týden rostl a v pátek došlo k vybírání zisků. Připomínáme, že jsme na ČEZ vydali nové doporučení a cílovou cenu (níže) a neskromně doufáme, že i náš report přispěl k jeho týdennímu růstu. Slušně se předvedla Moneta a s růstem +2,47 % (78,80 CZK) se stala druhým a posledním titulem, který tento týden dokázal uzavřít v plusu. Masivní pokles zaznamenala beze zpráv Erste (-7,61 %, 685 CZK). Následovala Komerční banka (-3,97 %, 702 CZK) a pojišťovna VIG (-2,80 %, 555 CZK). Vůbec nejhůře na tom byla Pilulka s poklesem o 12,82 % (1 020 CZK) za velmi nízké likvidity.

Podstatné kurzotvorné zprávy z pražské burzy

V úterý jsme vydali aktualizaci ČEZu. Nová cílová cena je 1 393 CZK a doporučení Koupit. Velmi vysoké ceny elektřiny znamenají skok v hospodaření.  Tento týden byl na podstatné kurzotvorné zprávy chudý.

Co se dá čekat příští týden?

Korporátní kalendář (CZ) je na příští týden prázdný. V Americe bude zasedat centrální banka Fed. Sazby opět porostou, očekává se 50 bb na 1,5 %.

Mezi dalšími faktory ovlivňující obchodování na akciových trzích bude strašák inflace a stále bohužel také geopolitické napětí.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?