Vyhlídka na razantnější růst úroků potěšila euro

byznys

Na diskuzním fóru ČNB na Univerzitě Hradec Králové dnes promluvil Jiří Rusnok. Dle jeho slov by bez zvyšování sazeb byla inflace minimálně mezi 20 až 25 % a kurz koruny by byl 30 korun za euro.

Vyhlídka na razantnější růst úroků potěšila euro
Ilustrační foto
17. května 2022 - 17:08

V červnu Rusnok očekává debatu o velikosti zvyšování sazeb, ale na předvídání červnového rozhodnutí je podle něho příliš brzy, píše v komentáři Jana Steckerová, analytička Komerční banky.

Obchodování s korunou bylo v úterý poklidné. Kurz ve srovnání s předchozím dnem o desetinku zpevnil a obchodoval se kolem úrovně 24,7 CZK/EUR. Pestřejší dění bylo na maďarském forintu, který posílil o 1 % (na 386 HUF/EUR). Postaralo se o to vyjádření viceguvernéra tamní centrální banky Barnabase Virága, který prohlásil, že centrální banka může zvednout úrokové sazby tak, aby v jejich reálném vyjádření byly kladné. To by při inflaci, která podle prognózy centrální banky překročí v následujících měsících dvouciferné tempo, znamenalo ještě výrazné utažení měnových podmínek. Pozitivně pak překvapil růst maďarské ekonomiky, která za Q1 přidala mezikvartálně 2,1 %, v meziročním srovnání pak 8,2 %. Svými výsledky potěšil i polský hospodářský růst, který mezičtvrtletně dosáhl 2,4 %, meziročně pak 8,5 %.

Zisky si dnes připisovala i společná evropské měna. Ta zpevnila o 1 % a posunula se na 1,054 USD/EUR. Na silnější úrovně jí pomohlo vyjádření člena ECB Klause Knota, který prohlásil, že ECB může výrazněji zvednout úrokové sazby, pokud to data ospravedlní.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?