Zdražovaly české potraviny skutečně nejvíce v Evropě?

byznys

<< GLOSA >> Ceny potravin přispívají k české inflaci nemalým dílem a v posledních týdnech se jejich porovnávání se zahraničím stalo velkým tématem.

Zdražovaly české potraviny skutečně nejvíce v Evropě?
Ilustrační foto
17. února 2023 - 09:45

Je tomu však skutečně tak, že v Česku potraviny zdražovaly v roce 2022 výrazněji než ve zbytku Evropy a naopak dnes jsou “pozadu” se zlevňováním? ptá se Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance.

Při pohledu na data Eurostatu porovnávající ceny zemědělské produkce, ceny potravinářského průmyslu a ceny potravin na pultech se zdá, že situace v Česku je sice z pohledu spotřebitele o něco horší než v sousedním Německu. Na druhou stranu se výrazně z evropských trendů nevymykáme, tedy alespoň prozatím.

Je pravda, že index světových cen potravin (FAO) začal po extrémním nárůstu klesat již v dubnu 2022. Dopad na ceny zemědělské produkce v EU byl však postupnější a ty dosáhly svého vrcholu zpravidla až v průběhu léta (červenec/srpen) a od té doby postupně klesají - to platí i o Česku.



Současně se však ukazuje, že napříč Evropou dál rostou ceny produkce potravinářského průmyslu i ceny potravinářského zboží na pultech (po započtení marží maloobchodníků) - tam na konci roku 2022 ještě vrcholu dosaženo nebylo. A i tento trend Česko kopíruje.

Při porovnání celkového zdražení potravinářského zboží na pultech (oproti roku 2019), patří Česko skutečně k těm spíše dražším. Na druhou stranu oproti celému středoevropskému regionu a Německu se ani v tomto výrazněji nevymyká - v Česku jsou potraviny v průměru o 36 % dražší, zatímco v Německu o 29 % (viz graf) , v Polsku o 35 % a na Slovensku o 39 % (vše při porovnání s rokem 2019). Výrazně vyčnívá pouze Maďarsko, kde pravděpodobně i kvůli slabšímu forintu a celkově vyšší inflaci zdražily potraviny v průměru o 74 %.


Je pravdou, že některé jihoevropské země v čele s Francií mají o poznání nižší potravinovou inflaci (ceny na pultech jsou v průměru zhruba o 17 % vyšší oproti roku 2019), tomu odpovídá výrazně nižší nárůst cen francouzské zemědělské produkce. Ten může kromě jiného souviset i s masivní podporou, které se dostalo francouzským farmářům na podporu boje s energetickou krizí v roce 2022 (například skrze dotace na levnější pohonné hmoty).


 
(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif