Finsko si hraje s ohněm: Nabízí Kyjevu letadla

Myslím, že bychom mohli mluvit o Hornetech - zda by je bylo možné nabídnout Ukrajině a jaký druh výcviku je k tomu potřeba, řekla finská premiérka Sana Marinová.

Finsko si hraje s ohněm: Nabízí Kyjevu letadla
Sana Marinová, finská premiérka
13. března 2023 - 11:02

Finská premiérka Sana Marinová během své návštěvy v Kyjevě prohlásila, že Helsinky jsou otevřené diskusi o vyslání svých stíhaček F/A-18 „Hornet“.

Marinová vysvětlila postoj Finska tím, že Helsinky jsou ve fázi pořizování nových letadel, která by nahradila stávající modely ve finském letectvu, píše místní portál "Ile".

„Myslím, že bychom mohli mluvit o stíhačkách "Hornet" - bylo by možné je nabídnout Ukrajině a jaký druh výcviku je k tomu potřeba," řekla.



Marinová zdůraznila, že všechny současné diskuse o stíhacích letounech jsou v nejranější fázi a že v této věci bude zapotřebí rozsáhlá spolupráce ze strany západních spojenců.

V roce 2021 Finsko oznámilo nákup 64 stíhaček páté generace F-35A od USA, které nahradí flotilu Hornet. Očekává se, že první F-35 dorazí do Finska v roce 2025.

Varšava říká, že je připravena splnit požadavky Kyjeva na stíhačky a převést své sovětské MiGy-29 na Ukrajinu. Zatím není známo, zda některý další člen NATO bude dbát neustálých požadavků Kyjeva.


Nizozemský premiér Mark Rutte také řekl, že ve vyzbrojování Kyjeva „neexistují žádná tabu“, ale dodal, že letadla „by byla velmi velkým krokem“.

Mluvčí Bílého domu Karin Jean-Pierre na začátku měsíce uvedla, že příjezd ukrajinských pilotů na výcvik do USA nic nemění na předchozích prohlášeních Washingtonu, že vyslání letadel do Kyjeva se neplánuje.


(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif