A je to venku! Snaha elit o zavedení diktatury odhalena

politika

Cenzura a tlak na omezování osobních svobod. Po převzetí sociální sítě Twitter miliardářem Elonem Muskem se na mnoha polích strhla bitva o ten správný výklad demokracie, cenzury a blokování uživatelů různých sítí. 

A je to venku! Snaha elit o zavedení diktatury odhalena
Ilustrační foto
6. prosince 2022 - 09:01

Podle některých odborníků se nyní ukazuje, že Twitter sloužil jako platforma pro názory amerických demokratů, zatímco republikáni to měli na této síti složitější. Podobné „nadržování a ovlivňování“ se prý ale děje na mnoha známých sítích a vyhledávačích a nejen v USA.

„Šílený. Když Zuckerberg mluvil o zapojení FBI do story Huntera Bidena, byla to zjevně jen špička ledovce,“ napsal na svůj twitter šéfredaktor serveru Info.cz Michal Půr se zjevným odkazem na vyšetřování syna amerického prezidenta a jeho ovlivňování ze strany americké FBI.

„Tady je vidět, že Twitter cenzuroval na žádost demokratů i soukromé zprávy uživatelů! A vůbec nepochybujte o tom, že takto funguje celý Big Tech,“ dodal ještě s odkazem Můr na skutečnost, že sociální síť Twitter fungovala, předtím, než ji převzal Elon Musk, jako platforma podporující v USA tzv. demokraty proti republikánům (neboli Joe Biden vs. Donald Trump).

Můr dále naznačuje, že podobně se chovají další společnosti z Big Tech, což je Google, Amazon, Apple, Meta (dříve Facebook) a Microsoft. Tedy že i ony mohou cíleně při jejich používání, např. vyhledávání odkazovat na materiály, které vyhovují jedné straně a upřednostňují její zájmy před jinými. To může platit i při cenzurování, blokování uživatelů apod. V České republice se k těmto cenzurním aktivitám v zájmu vybrané politické elity přidal vyhledavač Seznam.cz. který vlastní miliardář Ivo Lukačovič. 


„To není nic dramatického. Je to dokreslení, jak věci fungují. Řada z nich se věděla,“ doplnil ještě Půr s tím, že podle něj nejde o překvapivá zjištění, ale že takto věci prostě fungují.

„Samozřejmě největší sranda přijde, až uvidíme, jak Google manipuluje výsledky vyhledávání a YouTube.“

Na jeho tweet zareagoval mimo jiné i současný europoslanec za ODS Jan Zahradil.

„V USA právě leze na světlo skandál obřích rozměrů. Už je zřejmé, proč liberální levice tak vyváděla, když Musk tu síť převzal,“ naráží Zahradil na vlnu odporu a kritiky, která se spustila poté, co Elon Musk převzal Twitter a začal uvádět do praxe nová opatření a rozhodnutí.

„Cenzura nepohodlných názorů na politickou objednávku. To je bohužel přesně to, o čem sní i mnozí byrokraté v EU. Nejvyšší čas jim vystavit stopku,“ našel europoslanec paralelu i v rámci Evropské unie a vyzval k řešení.

Jeho názor se ale pokusil znevěrohodnit diskutér, který poukázal na vyšetřování, které proti němu vedl Evropský parlament. Ale neuspěl.

„Už mě vyšetřili a kulové zjistili,“ odpověděl mu Zahradil a připojil smajlíka.

Dodejme, že v diskusi pod příspěvkem se objevila i podobnost s českou mediální scénou a byl zmíněn rozdílný přístup k problematice ohledně vlivu na média tuzemského a amerického.

Také jsme psali:

„Jen pro kontext. U nás jsme se mohli podělat z toho, že Babiš v mediálním prostoru ovládal 3 deníky, a mluvilo se o ohrožení demokracie,“ napsal jeden z diskutérů.

„Demokrati v USA mají pod palcem většinu korporátních médií + big tech. A zdejší liberálové nad tím mávnou rukou, že to bylo pro vyšší dobro,“ dodal ještě na vysvětlenou.

Když se u nás podíváte například na vyhledavač Seznam.cz a vyzkoušíte si vyhledavač zadáváním různých pojmů (ideálně těch, které např. Petr Fiala nebo Vít Rakušan označuje za "dezinformační nebo proruské"), pak zjistíte, jak moc je Seznam, resp. jeho vedení, politicky aktivní. U mnohých se vám objeví červené políčko upozorňující na "nebezpečné informace" a kliknutím zpět se vás snaží vrátit zpět do "bezpečí" světa jediné pravdy. 

(nov, prvnizpravy.cz, foto: red.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?