Amerika má úplně jiné zájmy, než Evropa, míní Rajchl

politika

Předseda strany PRO Jindřich Rajchl se ve svém vysílání vyjádřil k ruským sankcím, ke snahám některých evropských politiků vyjádřit bezpečnostní záruky pro Rusko i k relativně "vlažnému" přístupu Američanů k válce.  

Amerika má úplně jiné zájmy, než Evropa, míní Rajchl
Jindřich Rajchl (PRO)
7. prosince 2022 - 10:30

Rajchl na začátek prohlásil, že se ČR chová nejhloupěji v Evropské unii, protože všechny ostatní státy sledují své zájmy, ale čeští politici jenom honí laciné body. Což ČR poškozuje v podstatě ve všech odvětvích. Dle něho jsou čeští vládní politici všehoschopní, včetně vtažení ČR do války, čemuž chce ze všech sil zabránit.

Poznamenal, že socha Vladimira Putina na Praze 6 předběhla plakát na ministerstvu vnitra Víta Rakušana. 

„Tohle je zase o kousek dál,“ mínil o „uměleckém“ díle, které by prý i žáci druhé třídy zvládli lépe. Výtvor dle něho vypovídá o mentální úrovni těch, kteří se na její instalaci podíleli. 

„Tohle může vymyslet jenom psychicky chorý jedinec,“ prohlásil Rajchl s tím, že socha ukazuje ubohost toho, jakým způsobem ČR „bojuje“ s Ruskem. Podle Rajchla je to hloupé, dětinské, naivní a trapné.

Sankce pak označil za sebedestruktivní pro Evropu, což usuzoval například z toho, že Gazprom i Rosněfť vyplácí rekordní dividendy. Poukázal na argument, že ČEZ bohatne také. Jenže v tom je dle Rajchla rozdíl, protože ceny plynu a elektřiny v Rusku zůstávají stejné a firmy bohatnou na exportu, zatímco ČEZ bohatne na „ožebračování českých občanů“.

„Kdokoliv chce pokračovat v těch sankcích, tak je blázen. Podívejte se prosím na bilanci zahraničního obchodu. Zatímco Evropská unie a Česká republika se propadá níž a níž a níž, tak Rusko zaznamenává rekordní čísla, to znamená, že vyváží komodity za rekordní peníze. Ono jich nevyváží víc než loni. Ale vzhledem k tomu, že mnohonásobně vzrostla cena, tak jim stačí vyvézt polovičku a budou mít ve finále více peněz,“ argumentoval Rajchl. Tedy sankce Rusku pomáhají, zatímco Evropa chudne a dluží více a více.


Speciální pozornost dále věnoval bývalému vůdci Milionu chvilek Mikuláši Minářovi, kterého dříve označil za proruského trolla, protože podporuje sankce. Na to Minář reagoval.

A Rajchl se Minářovi vysmál, protože ve stejný den přidával příspěvek, že řada domácností nemá na zaplacení výdajů. 

„Čím to asi pak je, pane Mináři? No samozřejmě že těmi sankcemi. Vždyť vy si protiřečíte hodinu po sobě,“ vysmíval se Rajchl a poznamenal, že matematika Minářovi nikdy nešla a že v byznysu také nikdy nebyl. 

„Nebude to fungovat,“ vzkázal Minářovi ohledně tarifů a úsporných opatření a apeloval na něj, ať už se proberte a uvědomí si, že ty sankce jsou prostřelením si vlastní nohy.

Za bláznovství označil i myšlenku, že by Rusko začalo dodávat ropu za omezenou cenu, kterou schválila skupina G7. Jako jediný možný následek vidí, že ropa bude drahá a benzín bude až za sto korun. 

„A kdo si vyjednal výjimku? Samozřejmě Maďarsko,“ poznamenal.

Vrátil se k zastropování v ČR, jehož cenu odhadl ministr financí Stanjura na 180 miliard korun. Ovšem podle Rajchla a jeho expertů to bude stát 320-350 miliard korun, tedy něco pod dvojnásobek. A to znamená, že stát bude chtít vybírat větší daně, protože nebude možné dále zatěžovat rozpočet. A když se hovořilo o zastropování pro průmysl, padaly částky od 300 miliard až po 700. Tedy v součtu zastropování s vyplácením ceny státem znamená sekeru jeden bilion korun pro rozpočet za rok. To dle Rajchla české veřejné finance a hlavně měna nerozdýchá. A má podezření, že se jedná o záminku pro přijetí eura. 

Rajchl apeloval, ať už konečně zapomeneme na zastropování a doplnil, že už připravuje znění návrhu, který by spočíval v odstoupení od systému závěrných elektráren a od „nefunkční burzy v Lipsku“. Podotkl dále, že spotřeba v ČR může být klidně pokryta jadernými a uhelnými elektrárnami. Plynové potřeba nejsou. Není tedy logické, aby se podle nich vytvářela cena.

Z mezinárodní politiky si povšiml, že kancléř Olaf Scholz si volal s Putinem a prezident Emmanuel Macron navrhuje mluvit o bezpečnostních zárukách pro Rusko. Tedy proti mírovému řešení jsou jen USA a Velká Británie. A ještě Polsko a ČR, ale Polsko má dle Rajchla územní zájmy a Česko vedou hlupáci. Podle Rajchla je lídrům Německa a Francie jasné, že další protesty neustojí. A proto hledají, jak z toho ven.


O USA si lídr PRO myslí, že jim současná forma konfliktu vyhovuje, proto neeskalují, ale ani se nesnaží konflikt ukončit. 

„Spojené státy mají jiný zájem, než má Evropa,“ deklaroval Rajchl a apeloval, aby si ČR nenechala vnutit řešení od Spojených států. 

Dohoda je podle něho nevyhnutelná, takže je dobře, že k tomuto závěru Macron došel. Vysmál se také těm, kdo považují Macrona za proruského. Takové myšlenky považuje za tragikomické.

Dále se Rajchl věnoval srovnání, že výcvik ukrajinských vojáků je jako výcvik československých vojáků ve Velké Británii za druhé světové války, jak tvrdil hejtman Martin Kuba (ODS). 

„My nejsme ve válce, Velká Británie byla v té době ve válce,“ prohlásil Rajchl a vysvětlil důvody, proč paralela nefunguje. 

Poukázal také na to, že Velká Británie cvičila Čechy pro své vlastní účely, protože česká armáda tehdy neexistovala. Česko také bylo okupováno celé, tudíž nemohlo vojáky cvičit na svém území. Na rozdíl od Ukrajiny.

„To nemůžete myslet vážně, to jste se pomátl,“ vzkazoval Kubovi ohledně paralely s druhou světovou válkou. 

Upozorňoval, že v druhé světové válce byli čeští vojáci cvičeni pro boj s nacisty, zatímco ukrajinský režim je s nacismem spojovaný a glorifikuje nacistické zločince.

Také jsme psali:

„Urážíte tím každého člověka, který má alespoň trochu historické vzdělání,“ pronesl Rajchl a dodal, že uráží i ty, kdo v druhé světové válce bojovali. Podle Rajchla tak Kuba zklamal kohokoliv, kdo si myslel, že by mohl být nadějí na reinkarnaci ODS, neboť strana je podle něj již nereformovatelná.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: fb)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?