Babiš ve šlépějích Zemana. Má to ale háček

politika

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) zaostal v prvním kole volby za výsledkem svého podporovatele a současného prezidenta Miloše Zemana, který v roce 2018 při obhajobě mandátu získal 38,56 procenta hlasů. Babiš nyní dostal 34,99 procenta hlasů.

Babiš ve šlépějích Zemana. Má to ale háček
Andrej Babiš, prezident Miloš Zeman
15. ledna 2023 - 13:02

Předseda ANO Andrej Babiš v prvním kole voleb hlavy státu uspěl podle analýzy ČTK v okresech, kde před pěti lety bodoval současný prezident Miloš Zeman, který představitele nejsilnějšího opozičního hnutí doporučil za svého nástupce. Shoda mezi jejich výsledky představovala 94,5 procenta. Na Zemanův zisk ale v letošních volbách Babiš nedosáhl. I tak je ale zjevné, že Zemanova podpora pomohla Babišovi v prvním kole voleb. Bude to však stačit v kole druhém?

Bývalý představitel české armády a ANO Petr Pavel, který první kolo voleb těsně vyhrál, se naopak prosadil v oblastech, kde si v roce 2018 nejlépe vedli bývalý předseda Akademie věd a současný senátor Jiří Drahoš (za STAN) a dřívější předseda vlády a ODS Mirek Topolánek. Drahošovy a Pavlovy oblastní výsledky se shodovaly z 86,8 procenta, v případě Topolánka z 83,7 procenta.


Babiš v prvním kole volby zaostal za výsledkem svého podporovatele, současného prezidenta Zemana, který v roce 2018 při obhajobě mandátu získal 38,56 procenta hlasů. V absolutních číslech tehdy Zemana v úvodním rozstřelu volilo 1,985.547 lidí. Babiš nyní dostal 34,99 procenta hlasů, což představovalo 1,952.213 hlasů, přičemž k volbám přišlo zhruba o 447.000 lidí víc než před pěti lety.

Předseda ANO zabodoval v obci Chobot na Strakonicku, kde Zeman před pěti lety získal procentuálně nejvíce hlasů v porovnání s ostatními obcemi. Získal tam 84 procent hlasů. Babiše tam nyní volilo 17 z 26 příchozích voličů, což představovalo 65,38 procenta. Podobně Pavel se prosadil ve Staňkovicích na Litoměřicku, kde pro Drahoše v prvním kole před pěti lety hlasovaly tři čtvrtiny voličů. Generál tam nyní dostal 52,6 procenta hlasů.

Šéf ANO podle očekávání bodoval v okresech, kde předloni na podzim ve sněmovních volbách dosahovalo nejlepších výsledků jeho hnutí. Shoda představovala 97,3 procenta. Prosadil se také v oblastech s voliči SPD, V tomto případě shoda dosáhla 83,3 procenta. Podle předsedy SPD Tomia Okamury se SPD teprve rozhodne, koho podpoří ve finále.

Také jsme psali:

Andrej Babiš ale se svými téměř 35 procenty hlasů zaznamenal vyšší výsledek, než kdy mělo jeho hnutí ANO ve sněmovních volbách. V roce 2017 získalo ANO ve sněmovních volbách 29,64 procenta hlasů, což v absolutním čísle představovalo 1,500.113 hlasů. Nyní Babiš získal ještě zhruba o 452.000 hlasů víc. Proti výsledku ANO v roce 2021 získal zhruba o 494.000 hlasů víc. Výsledek ANO v tehdejších sněmovních volbách byl 27,12 procenta.

Pavla volili nejčastěji tam, kde se před půldruhým rokem při sněmovních volbách prosadila koalice Pirátů a STAN. Shoda mezi nimi představovala 80,9 procenta. V případě oblastí volicích koalici SPOLU, tedy ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, shoda dosáhla 74,4 procenta.


Druhé kolo voleb bude nejspíše i s podporou Miloše Zemana pro Babiše obtížné. Zdá se, že opět dojde k souboji ve stylu "všichni proti Babišovi". I v případě prohry Andreje Babiše v druhém kole však nemusí z bitvy o prezidentský post vyjít Babiš jako "poražený". Už nyní je totiž vidět, že se mu podařilo naklonit si přízeň daleko více lidí, než kdykoli během sněmovních voleb. A pakliže to je ten pravý cíl Andreje Babiš, tedy získat opět premiérské křeslo, pak jeho strana může být silnější než kdykoli dříve. 

(dan, prvnizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif