Bílá pastelka letos odhodila roušku a opět se chystá do ulic

politika

Blíží se 23.ročník sbírky pro nevidomé a slabozraké s názvem Bílá pastelka, která proběhne ve dnech 10. - 12. října po celé České republice. Sbírku letos podpořil zpěvák a herec Vojta Dyk. 

Bílá pastelka letos odhodila roušku a opět se chystá do ulic
Bílá pastelka - Vojta Dyk
8. října 2022 - 11:02

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých (SONS) je spolkem sdružujícím tisíce osob s těžkým zrakovým hendikepem a zároveň organizací, která poskytuje širokou škálu nezbytných služeb pro tuto cílovou skupinu. Valná většina zaměstnanců jsou osoby s vážným zrakovým hendikepem. SONS existuje již od roku 1996 a od té doby má více než 70 odboček napříč celou Českou republikou.

Kromě toho, že SONS nabízí sociálně aktivizační služby pro těžce zrakově postižené osoby (organizace aktivit, svépomocných skupin, aktivizačních klubů, pozn. red.), technické poradenství při výběru pomůcek, odborné sociálně právní a pracovně právní poradenství, vydává také časopisy v braillově písmu či zvukové podobě anebo se podílí na výcviku vodících psů. A také pořádá každoročně sbírku na pomoc nevidomým a slabozrakým.  

Bílá pastelka letos odhodila roušku a opět se chystá do ulic

Letošní 23. ročník sbírky Bílá pastelka proběhne ve dnech 10. - 12. října po celé republice. Jako každý rok budou dobrovolníci brázdit ulice českých a moravských měst, a za příspěvek do sbírky nabízet bílé pastelky. Cíl je jasný, pomáhat nevidomým a slabozrakým lidem, uvedla v tiskové zprávě výkonná ředitelka SONSu Veronika Pokorná. 


Dva předchozí ročníky sbírky Bílá pastelka poznamenala covidová pandemie. V letošním se začátkem října po celém Česku rozběhne znovu na 2 000 dobrovolnických dvojic, se sbírkovými kasičkami s platebním QR kódem a s logem sbírky na tričku, a budou i tentokrát nabízet bílé pastelky, symbol podpory lidem se zrakovým postižením. A konečně po dvou letech mohou dárce odměnit i hezkým úsměvem, který ještě před rokem skrývaly roušky a respirátory. 

Příspěvky do sbírky pomáhají s realizací speciálních služeb pro nevidomé a slabozraké, poskytované v síti poboček rozmístěných po celé České republice. Každý, kdo za svůj příspěvek získá bílou pastelku, tak podpoří například nácvik chůze s bílou holí, výcvik vodicích psů pro nevidomé, výuku speciální práce s počítačem a zaměstnávání lidí se zrakovým postižením, ale i mnoho dalších prospěšných projektů a služeb. 

Mediální kampaň 2022, „Bílá pastelka - pomáhá vidět svět“, letos promlouvá hlasem herce Michala Dlouhého, a na obrazovkách ji lidé uvidí koncem září ve vysílání České televize. Slyšet ji pak mohou také z různých rozhlasových stanic nebo zahlédnout na veřejných obrazovkách. 

Sbírkové dny budou zakončeny tradičně koncertem pro Bílou pastelku, se bude v horní části Václavského náměstí ve středu 12. října od 14 hodin. Těšit se můžete, mimo jiné, na zpěváka a herce Vojtu Dyka v hudebním doprovodu Honzy Maxiána, který tak svým vystoupením podpoří sbírku Bílá pastelka. Vstup je volný.


Pořadatelem sbírky je Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR, z.s., ve spolupráci s Tyfloservisem o.p.s.  a krajskými TyfloCentry.  

Bílé pastelce přejeme, ať se vydaří, a také ať se podaří vybrat mezi dárci více než v předchozích ročnících. 

(böhm, prvnizpravy.cz, foto: sons)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 17%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif