„Blbej" nebo „navedenej?" Underground jako řemen

politika

Na prezidentského kandidáta Pavla Fischera, který říká, že „žil za komunismu s rodinou v podzemí“, si posvítila Jana Bobošíková v pořadu Aby bylo jasno, aby zjistila, že za minulého režimu byl ve škole ve Švýcarsku a jezdil na pobyty na Západ.

„Blbej" nebo „navedenej?" Underground jako řemen
Jana Bobošíková
1. prosince 2022 - 13:02

Stejně jako Andrej Babiš i senátor Pavel Fischer navštěvoval za dob komunismu školu ve Švýcarsku. Interpretace médií jejich mládí je však zcela jiná. Měřit dvojím metrem má v Čechách zřejmě hluboké kořeny.

„Zatímco Andrej Babiš je trvale označován jako komunista či estébák, Pavel Fischer je veden jako ctnostný spolupracovník Václava Havla,“ řekla Bobošíková.

Zaměřila se proto blíže na to, co je pravdy na Fischerově vyjádření v médiích, že on i jeho rodina „za komunismu žili v podzemí“. 

„Budete žasnout, čeho se nám podařilo dopátrat, zejména nad jeho pokrytectvím,“ poukázala Jana Bobošíková na Fischerovu letos vydanou knihu životopisných rozhovorů, kde o své rodině píše Fischer zcela něco jiného, než prezentuje v médiích. A následně přiblížila detaily z knihy. 

„V knize se dočteme, že se narodil do rodiny učitelky a akademického pracovníka. Maminka za komunismu učila budoucí učitele na Střední pedagogické škole v Praze v Dejvicích. Jeho tatínek, jaderný fyzik, v 50. letech působil jako výzkumník v Sovětském svazu, v ústavu jaderných výzkumů v Dubně u Moskvy. Od té doby se datuje jeho záznam v evidenci zájmových osob StB. Loni své působení v Sovětském svazu shrnul slovy ‚byla to práce na vysoké vědecké mezinárodní úrovni, jaká tehdy v Praze nebyla možná‘,“ uvedla moderátorka.


V 60. letech dostal Fischerův otec nabídku pracovat ve Švýcarsku. Celá rodina včetně tří dětí odjela za ním. A tehdy šestiletý Pavel Fischer začal ve Švýcarsku chodit do základní školy. Prezidentský kandidát podporovaný koalicí SPOLU ale nechodil do školy jen ve Švýcarsku. Jak dále Bobošíková uvedla,  pravidelně, patrně jako příslušník undergroundu, překračoval před rokem 1989 hranice do kapitalistické ciziny. S uměleckým souborem jezdil jako teenager do západního Německa, do Belgie, Španělska nebo Švédska. 

Fischer studoval francouzštinu a češtinu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a coby vysokoškolák za komunismu strávil část stáže na studijním pobytu ve Francii. Sametová revoluce jej pak zastihla na univerzitě v Barceloně, kde psal svou diplomovou práci, popsala dále Bobošíková, jak žil kandidát s rodinou před sametovou revolucí.

„To je ‚podzemí‘ podle prezidentského kandidáta Pavla Fischera. Takže žádná kotelna, kam museli ti, kteří skutečně žili v undergroundu, ale škola ve Švýcarsku, studium na prorežimní filozofické fakultě a časté cesty za železnou oponu, o kterých si drtivá většina občanů mohla nechat jen zdát,“ shrnula Bobošíková s tím, že v době socialismu se dalo do zahraničí cestovat s výjezdní doložkou, tedy povolením vycestovat, které dostávali pouze režimem prověření občané. 

„Pavel Fischer k tomu musel mít doporučení od školy a absolvovat osobní pohovor na kádrovém oddělení. A musel mít také doporučení Socialistického svazu mládeže,“ prohlásila dále Jana Bobošíková v pořadu Aby bylo jasno. 


Komunistický cestovatel, jak prezidentského kandidáta Pavla Fischera moderátorka prezentovala, vysvětluje své členství v SSM tím, že tehdy na něj táta tlačil, abych vstoupil do Socialistického svazu mládeže, což dlouho nechtěl, ale nakonec ustoupil.

Také jsme psali:

„Prostě křesťanská výchova v undergroundu jako řemen,“ podotkla ironicky moderátorka s tím, že prezidentská kandidatura Andreje Babiše, který stejně jako senátor Fischer chodil do školy ve Švýcarsku, přijde Fischerovi „jako z blbého filmu“. Termínem „blbý“ nebo „navedený“ se nezdráhal Fischer také označovat současnou hlavu státu Miloše Zemana.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: youtube)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif