Bohbot: Ukrajinský protiútok je zoufalým krokem NATO

politika

Mobilizace armády a referendum nejsou zoufalé reakce prohrávajícího státu, ale kroky, které Rusové připravovali minimálně poslední dva měsíce.

Bohbot: Ukrajinský protiútok je zoufalým krokem NATO
David Bohbot
30. září 2022 - 14:25

Tuto myšlenku rozvedl v rozhovoru pro parlamentnilisty.cz bezpečnostní expert a ředitel Centra pro výzkum terorismu David Bohbot. Dále také okomentoval aktuální vývoj dění na ukrajinském bojišti, anexi dalších ukrajinských území i útoky na plynovody.

Na otázku, zda ukrajinská armáda definitivně převzala iniciativu, vytlačuje Rusy ze svého území a zda-li je mobilizace v Rusku posledním zoufalým tahem Putina, odpověděl Bohbot následně:
 
„Podle mě je to přesně naopak. Zoufalým krokem NATO a ukrajinského vedení je spíše ukrajinský protiútok. Dobře totiž vědí, že Ukrajině zbývá už jen omezený počet vojáků, který rozhodně nestačí na další pokračování opotřebovávací války. Zvláště ne v zimě. S tímto vědomím se vedení NATO muselo po vzoru hráče pokeru rozhodnout pro jednu ze dvou variant. Složit karty, nebo vsadit vše a zaútočit. Rozhodli se pro druhou variantu. Sice dobře prokalkulovanou, ale velmi riskantní. Vzhledem k urgentnosti situace bylo rozhodnuto, že se do bojů zapojí i americké letectvo a dělostřelectvo a také zahraniční dobrovolníci s vojenskými zkušenostmi. Protiofenziva vypadá mediálně dobře a ukrajinská armáda, podporovaná NATO, má taktické úspěchy. Strategicky ale směřuje k nevyhnutelné prohře. Prezident Putin totiž zareagoval tak, jak jsem už dlouhodobě předvídal já, nikoliv podle arogantního očekávání USA."

Bobhot se dále vyjádřil k názorům, zda ruská armáda může na Ukrajině zvítězit.

„Samozřejmě. Stejně jako NATO a ukrajinská armáda, i Vladimír Putin hraje předem připravenými kartami. Mobilizace armády a referendum nejsou zoufalé reakce prohrávajícího státu, ale kroky, které Rusové připravovali minimálně poslední dva měsíce. Navíc předpokládám, že pravděpodobně ještě před koncem tohoto roku, nejpozději však začátkem příštího, použije prezident Putin další velmi silnou kartu, která totálně změní situaci na bojišti. Výsledek je dopředu jasný a vše, co jsem o tomto tématu říkal a psal dříve, zůstává v platnosti. Může to trvat i několik měsíců, ale situace se otočí a ukrajinská protiofenziva nebude úspěšná."


Další otázka se týkala takzvaného referenda, které Rusko zorganizovalo ve čtyřech rusofonních oblastech Ukrajiny a zda-li na to má vůbec dost sil?

„Určitě ano. Z několika důvodů. Za prvé, prezidentu Putinovi to umožní vymezit cíle operace na Ukrajině. „Denacifikace Ukrajiny“ tak získá konkrétní územní obsah, který bude moci prezentovat na domácí politické scéně jako svůj úspěch. Za druhé, připojení čtyř rusofonních oblastí Ukrajiny k Rusku může prezident Putin deklarovat jako konkrétní důkaz jím deklarované ochrany místního obyvatelstva před „zlovůlí“ Ukrajiny, která zakázala na svém území používat ruštinu. A za třetí, umožní mu to prohlásit přítomnost ukrajinské armády za vojenský útok na území ruského státu. Očekávám, že Ukrajina dostane ultimátum, do kdy musí její armáda anektovaná území opustit, a pokud tak neučiní, bude Rusko reagovat plným nasazením armády a moderních zbraní, případně i jaderných. Ruská armáda se na tento krok intenzivně připravuje, a zatímco Ukrajině docházejí branci, bude mít ruská armáda během několika příštích měsíců další půlmilion, a možná i víc vojáků. Zpočátku sice nebudou mít dostatečné bojové zkušenosti, ale jít do boje je stejné, jako když vás hodí do vody – buď se naučíte plavat, nebo se utopíte. A většina z nich se plavat naučí," řekl Bohbot. 

Také jsme psali:

(zak, prvnizpravy.cz, foto: youtube)



Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?