Český Honza v Kataru a jak se mu tam vysmáli

politika

Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová se podivila nad cestou pirátského ministra zahraničních věcí Jana Lipavského do Kataru. Zamyslela se nejen nad účelem cesty, ale také nad jeho výsledkem. 

Český Honza v Kataru a jak se mu tam vysmáli
Jana Zwyrtek Hamplová
28. listopadu 2022 - 10:30

Tato fotografie mne jako občana České republiky téměř ponižuje, napsala ve svém příspěvku senátorka Jana Zwyrtek Hamplová. 


Návštěva Jana Lipavského v Kataru

Hamplová komentovala nedávnou událost, kdy jsme před pár dny v Kataru slavnostně otevřeli velvyslanectví. Jak poznamenala Hamplová, patrně se ale u toho slavnostního krájení dortu nehovořilo o lidských právech, včetně postavení žen. A asi ani o stavbě stadionů, nebo o kauze z roku 2005, v níž figuroval katarský princ a nezletilé dívky, a která dokládá dvojí metr aplikace práva. A také dodala, že tehdy šlo o jednání na českém území.

„Ale ani toto ponižující poklonkování s přehlížením hrubého porušování lidských práv nepomohlo. Šejkové uzavřeli kontrakt s Čínou - na 27 let - na dodávky LNG, a řekli, že pokud mají Evropané zájem také obchodovat, musí být ochotni uzavírat dlouhodobé smlouvy. Přeloženo - vysmáli se nám," okomentovala návštěvu ministra zahraničí Lipavského senátorka Zwyrtek Hamplová s tím, že na místě je řada otázek.


„Proč zřizujeme velvyslanectví v zemi, kde jsou omezována a porušována lidská práva? Proč náš ministr pózuje na takových fotografiích?" zeptala se Hamplová.

Také jsme psali:

A jaký je podle ní výsledek?  

„Odhaduji, že LNG budeme překupovat od Číny za dvojnásobek," napsala senátorka Hamplová a dodala, že Evropa by měla nalézt opět hrdost, zdravý rozum a stát pevně nohama na zemi.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: fb)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif